Pravilnik za autore

Pravilnik izgleda malo strogo i šturo, ali, mora da se pročita jer postoji mogućnost isključivanja autora iz celog sistema ukoliko prekrši neko od bitnih pravila.

Tačka 1.

Baguje.com sajt obrađuje kompjutersko-tehnološku tematiku i autori mogu pisati samo o temama koje su u skladu sa tematikom sajta. Te teme su najpre vesti, kompjuterska uputstva, predstavljanje i opis komponenata i aplikacija (hardware, software), web dizajn, Internet, grafički dizajn, tehničko crtanje, Internet marketing, tematska statistika, mobilni uređaji, konzole i drugi gedžeti.

Tačka 2.

Zabranjeno je pisanje o stvarima koje nemaju veze sa tematikom sajta pomenutoj u tački 1.

Tačka 3.

Zabranjeno je preuzimanje vesti / tekstova objavljenih na drugim sajtovima bez navođenja izvora. Ukoliko se radi o srpskim informatičkim sajtovima zabranjeno je preuzimanje vesti / tekstova čak i ako bi se naveo izvor. Ukoliko se vodite novinarskim trikovima za prepričavanje vesti pogotovo onih široko dostupnih ne morate navoditi izvor. Ukratko, tuđu vest prepričajte svojim rečima, i time ne kršite autorska prava.

Tačka 4.

Zabranjeno je pisanje o stvarima zaštićenim autorskim pravima. Pod ovim se podrazumeva deljenje linkova za komercijalne filmove, programe, muziku igre, teme, grafiku, fontove, ikone i sve ostalo za čiju je upotrebu potrebno platiti odgovarajuću nadoknadu.

Tačka 5.

Zabranjeno je pisanje o metodama upotrebe određenih autorskih dela bez plaćanja određene nadoknade ukoliko to delo za to zahteva plaćanje nadoknade. Pod tim se pre svega podrazumevaju teme poput: “kako krekovati program”. (dakle, warez NE!)

Tačka 6.

Zabranjeno je deliti informacije o sistemskim rupama određenog servisa, sajta ili programa koje bi čitaoci mogli da iskoriste i time ostvare dobit koja finansijski ili na bilo koji drugi način može da ošteti autora servisa, sajta ili programa.

NAPOMENA: Ako se radi o triku koji funkcionalno nije predviđen a ne nanosi štetu korisnicima, moguće je pisati o tome. Npr. Kako na Bloggeru da napravite više od 10 statičnih stranica (funkcionalno nije moguće više od 10).

Tačka 7.

Zabranjeno je pisanje o stvarima koje na bilo koji način mogu da oštete nekoga. Pod tim se pre svega podrazumeva finansijska, reputacijska, stabilnosna i moralna šteta.

Tačka 8.

Zabranjeno je pisanje o stvarima koje narušavaju privatnost bilo koje osobe.

Tačka 9.

Zabranjeno je vređanje posetilaca u bilo kojoj formi i meri.

Tačka 10.

Zabranjeno je pisanje vulgarnih reči u bilo kojoj formi izuzev ukoliko je u pitanju citat ili deo statističkog podatka.

Tačka 11.

Zabranjeno je postavljanje tuđih slika, ili slika koje podležu autorskim pravima. Svaka slika mora da sadrži izvor, tj. adresu odakle je preuzeta (sem za screenshotove i logoe).

Tačka 12.

Tekstovi moraju biti tematski, moraju imati formu i imati određenu dužinu.

Tačka 13.

Tekstovi moraju biti pisani na srpskoj latinici koristeći se svim slovima srpske abecede. Tekstovi mogu biti napisani isključivo ekavicom jer su svi prethodni tako napisani. Ukoliko postavite tekst na ijekavici, biću slobodan da ga prepravim na ekavicu isključivo zbog standardizacije.

NAPOMENA: Korišćenje zamena z, s, c, dj (ili sh ch tj) za slova ž, š, č, ć, đ nije dozvoljeno.

Tačka 14.

Tekstove koje pišete morate pisati u skladu sa srpskim pravopisom i gramatikom srpskog jezika, poštujući pravilnu upotrebu velikog i malog slova, tački, zareza, padeža itd. Kada se radi o navođenju engleskih imena ili fraza koje u prevodu na srpski gube smisao možete zadržati engleski naziv.

Primer: Google Picasa Web Albums

Tačka 15.

Svaki tekst mora imati najmanje 2 unutrašnja linka, što znači da mora biti povezan sa adekvatnim pređašnjim postom ili adekvatnom kategorijom (ukoliko je to moguće).

NAPOMENA: Izuzimanje ovih linkova primoraće administratore da po sopstvenom ophođenju linkuju određene reči na adekvatne postove / kategorije.

Tačka 16.

Zabranjeno je pisanje teksta koji nije u potpunosti završen i pozivanje korisnika da ostatak pročitaju na nekoj drugoj web lokaciji. Tekstovi na Baguje.com sajtu moraju biti objavljeni u celosti.

Tačka 17.

Obavezno je koristiti već gotove BB stilove za stilizovanje slika, Youtube videa, download polja itd. koje možete naći na stranici pomoći. Važno je da koristite ove oznake kako bi kompletan dizajn sajta i postova bio u istom duhu. Ukoliko vam je potreban neki specifičan stil najpre kontaktirajte administratore.

Tačka 18.

Slike koje koristite u postovima moraju biti poslate na Baguje.com (upload iz posta) kako bi se izbegla kasnije eventualna nedostupnost fajlova.

Tačka 19.

Zabranjeno je dodavanje u HTML bilo kakvog koda (php, html, css, javascript itd) sem ukoliko kod ne služi za dodatno stilizovanje teksta / slika ili nije namerno postavljen kao uputstvo (Primer: “Napredne WordPress funkcije”).

Tačka 20.

Zabranjeno je bilo šta nuditi na prodaju korisnicima u okviru postova. Ukoliko se radi i proizvodu neke kompanije o kom pišete post, možete navesti karakteristike i cenu ali ostali podaci o prodaji, kontaktu prodavca i samom plaćanju ne smeju biti objavljeni.

Tačka 21.

Zabranjeno je pisanje o stvarima o kojima je već neko pisao na Baguje.com sajtu, sem ukoliko ponovno pisanje ne doprinosi dodatnom informisanju (zato koristite pretragu). Pogledajte primere ispod:

Ispravno:

Mozilla objavila FireFox 3.6.10
Mozilla objavila FireFox 3.7
Danas je Google proslavio 12. rođendan
Google održao rođendansko slavlje

Pogrešno:

Mozilla objavila Firefox 3.6.10
Mozilla objavila Firefox 3.6.10
Danas je Google proslavio 12. rođendan
Danas je Google proslavio 12. rođendan

Tačka 22.

Pre pisanja teksta, morate proveriti da li tekst koji planirate da pišete već postoji koristeći pretragu na samom sajtu.

Tačka 23.

Organizacija nagradnih igara ili darovanja posetilaca mora se odvijati isključivo na stranicama Baguje.com sajta i mora biti namenjena isključivo za posetioce Baguje.com sajta. Pre svakog pokretanja nagrade igre konsultujte se sa administratorom (Saša Stefanović) kako bi mogao da izreklamira nagradnu igru što većem auditorijumu.

NAPOMENA: Zabranjeno je poklanjati autorski zaštićene stvari bez saglasnosti autora ili ovlašćenog preprodavca čak i ako su vaše lične.

NAPOMENA2: Ne možete ogranizovati nagradnu igru ili poklanjati sa nagradnom igrom odnosno poklonom koji je već u ponudi u nekoj od aktuelnih akcija na našem sajtu. Morate sačekati završetak aktuelne igre sa tim poklonom odnosno nagradom kako bi započeli novu nagradnu igru.