Baguje.COM

Google prevodilac za Android prepoznaje tekst i prevodi ga

Nekoliko puta smo do sada pisali i o Google translate (prevodilac) servisu ali i o tehnologiji OCR, tj. prepoznavanja teksta sa neke slike ili PDF dokumenta. Google je juče osvežio Google translate program za Android operativni sistem i dodao mu mogućnost OCR-a tj. da dobijete prevod recimo nekog jelovnika ukoliko ga uslikate kamerom.

Kao što možete videti na slici iznad, potrebno je da kliknete na ikonicu kamere kada ste u Translate programu, uslikate željeni tekst, i kasnije prstom prevučete preko reči/rečenica koje biste želeli da prevedete. Ikonica kamere je za sada dostupna samo kada se za izvorni jezik odabere engleski, nemački, francuski, španski i još neki.

Rezultate prevoda (ne tako savršenog, ali dovoljno da bar znate o čemu se radi) dobijate odmah na ekranu.

Siguran sam da će vam ova mogućnost koristiti nekada kada budete brzo trebali prevod za nešto što vidite na papiru a pri ruci nemate skener ili uopšte računar ili recimo nekog ko razume dovoljno engleski.

Mogućnost OCR-a je, kao što smo ranije pisali, dostupna i ukoliko koristite Google dokumenta, gde prilikom slanja skenirane slike ili PDF dokumenta imate mogućnost da vam se tekst automatski prepozna.

Exit mobile version