Baguje.COM

Nekoliko SEO saveta za bolje Google pozicije

analitika sajta

U ovom članku ćemo proći kroz nekoliko bitnih poboljšanja koja možete napraviti na Vašem web sajtu, a koja će Vam pomoći u dolasku na bolje Google pozicije. E pa krenimo od početka. Prvo i možda najbitnije…

Sadržaj

Web sajtu sa lošim sadržajem neće pomoći ništa, možete imati milion linkova, 100% dobru onsite optimizaciju, ali ako je sadržaj loš, nema pomoći, ljudi će jednostavno doći i otići sa Vašeg sajta. Zato je bitno imati dobar sadržaj,  sadržaj koji je prirodno napisan i koji je originalni. Sadržaj nikako ne sme biti kopiran sa drugih web sajtova, pa čak ni sa Vašeg. Svaka stranica/URL mora imati svoj jedinstveni sadržaj.

Uvek koristite tekst, čak i kada ste objavili video, napišite kratak tekstualni opis, to će pomoći Google robotu u boljem razumevanju onoga što video prikazuje, a Google će to nagraditi i prikazivanjem Vašeg sajta u rezultatima svojih pretraga. Tu svakako koristite ključne reči, ali nemojte sa njima preterati, pored ključnih reči koristite se i sinonimima, zato što će Vam to doneti posete i za te reči.

Ovo vredi i za slike ili infografike. Kod slika je bitno da dodate ALT tag, koji je opis onoga što je na slici, a to će Vam pomoći kod prikazivanja u Google slikama, i daće Vam šansu da se Vaša slika nađe u tim rezutatima. Primer HTML koda:

<img src=”neka-slika.jpg” alt=”neka slika” />

Kada govorimo o sadržaju, on mora biti koristan čitatelju. Ne pravite sadržaj samo da se pravi, to Vam neće pomoći. Sadržaj mora biti koristan za onoga ko ga čita. Dobar sadržaj će biti šerovan na društenim mrežama, lajkovan, citiran… što će sve dovesti do jačanja autoriteta domena. Jako je bitno da ste prethodno uradili detaljno istraživanje i pripremanje teme o kojoj ćete pisati.

Mnoga istraživanja su pokazala da se duži sadržaj nalazi na boljim pozicijama od kraćeg. Ali, ako nemate šta pametno reći nemojte ni pisati nadugačko samo da se piše.

Title tag, meta description, H tagovi

Jako je bitno imati dobro osmišljen title tag i meta description tag. Title tag je bitan faktor za pozicije. A iako meta description to nije, Google ga koristi za sažetak/opis koji vidite u rezultatima pretraga. I zato je bitno da poradite na njemu. Mnoga testiranja su pokazala kako loše napisan meta description negativno utiče na klikanje na Vaš link u rezultatima pretrage. Čak je verovatnije da će neko kliknuti na sajt sa lošijom pozicijom od Vaše ako ima dobro napisan meta description. U oba slučaja, i kod title taga, i kod meta descriptiona bitno je korištenje ključnih reči, ali bez spamovanja. Sve mora biti prirodno.

Za title tag je bitno da ne bude duži od 55 znakova, a za meta description ne duži od 155 znakova. Isto kao ni sam sadržaj ovi tagovi ne smeju biti duplikati.

Na internetu se nalazi puno alata koji će Vam pomoći u tome, a moja je preporuka ovaj.

Kada govorimo o H tagovima, i u njima ćete na prirodan način koristiti ključne reči u skladu sa tekstom u kojem se nalaze. H1 tag smete koristiti jednom po URLu, a ostale; H2, H3… možete koristiti koliko god to puta bilo potrebno.

Za primer možemo uzeti i ovaj članak u kojem je H1 naslov “Nekoliko SEO saveta za bolje Google pozicije”, a H2 tagova ima 5 i to su podnaslovi.

Korištenje bold ili italic fontova je OK, ali kao i ostalo može i treba biti korišteno tamo gde je to potrebno. Pogrešno mislite ako se nadate da ćete boldovanjem ključnih reči doći do boljih Google pozicija. Ta SEO taktika više ne vredi.

URL struktura

Još kod odabira domena, gledajte da u domenu imate Vašu najbitniju ključnu reč. Iako će Google možda reći da ovo više ne vredi, i dalje smo svedoci toga da domeni bogati ključnim rečima zauzimaju dobre pozicije.

Ali, vratimo se na URL-ove, ovde je bitno da kod članka imate u URL-u naziv, a ne nešto slično ovome https://vasdomen.com/p?789. Takođe obratite pažnju na to da u URLu nemate razmake, zagrade i slične nestandardne znakove. U URLu nemojte koristiti ni naše znakove kao što su: č, š, ć, ž…

Kod URL-a je takođe bitno, ali ne i obavezno, da se nalazi na sigurnoj vezi (https), ovo je jedan od faktora pozicioniranja, a ako Vam budžet ne dozvoljava kupovinu SSL certifikata, možete ga dobiti i besplatno od npr. Cloudflare servisa.

Respozivni dizajn i Google speed test

Ako već niste, svakako prebacite svoj sajt na responzivan dizajn. Ovo će omogućiti da se Vaš sajt dobro prikazuje na svim uređajima (računarima, tabletima i/ili telefonima). Pored toga Google će Vaš sajt nagraditi sa boljim pozicijama od onih sajtova koji još uvek nisu prešli na novu vrstu dizajna.

Za testiranje Vam može posllužiti Google mobile test alat.

Google speed test je odličan alat koji će pokazati šta na Vašem sajtu ne Valja, od brzine učitavanja do keširanja, kompresije i drugih elemenata Vašeg web sajta. Obavezno detaljno pogledajte svaku stavku, zato što će Vam i popravak sitnica doneti bodove. Ako na primer ne možete podesiti caching za sve resurse, od pomoći je da podesite barem ono što možete, i to će biti od pomoći. Neke stvari možda nećete moći popraviti, ali gotovo uvek je moguće srediti browser caching, kompresiju i minifikaciju HTMLa, CSSa i JSa.

Ostalo

Postoji preko 200 faktora koji se odnose na tehnička podešenja a na internetu se nalaze brojni alati koji će Vam pomoći u analizama i savetima.

Za onsite analizu imamo domaći alat dostupan ovde. Alat će besplatno odraditi analizu Vašeg domena kao i domen dva konkurenta (čisto da bi videli gde su bolji), a za probleme koje uoči kod Vas daće Vam savete kako da ih popravite.

Detaljnije o Vašem sajtu reći će Vam Google search console, gde možete videti da li imate duplikata kod title tag-ova i meta description-a na primer. Da li imate server grešaka, i druge korisne stvari.

Google Analytics daje detalje o posetama, a dostupno je mnoštvo opcije za koje je ovaj članak prekratak.

Svakako je bitno da se potrudite i uradite što je moguće više na Vašem sajtu, čak i da ne podesite druge elemente od onih koje smo ovde spomenuli, svakako bi morali videti poboljšanje u pozicijama na Google pretraživaču.

Exit mobile version