Baguje.COM

Nove specifikacije za USB 3.1

 

Sledeća generacija USB konektora je konačno spremna za proizvodnju. Završne specifikacije su objavljene i možemo da ih čekamo raširenih ruku. Ono što nam donosi USB 3.1 je svakako mnogo bitnije i potrebnije od onoga što smo dobili sa USB 3.0 specifikacijom.Za početak, najbitnija stvar je da je USB 3.1 napravljen tako da može da se “ugura” sa obe strane, tj, kako god da ga krenete spojiti, on će moći da uđe u uređaj, a ne kao do sada, kada pokušavate sa USB 2 ili 3.0 pa ne uspe iz prve, vi ga okrenete, a on neće ni tako, pa ga vratite na ono kako ste probali prvi put i onda tek uspe 🙂

Sledeće što je mnogo bitno je da će po specifikaciji USB 3.1 kablovi moći da provode mnogo više struje, čak 100W, što u prevodu znači da ćemo uz pomoć računara koji ima USB 3.1 konektor moći da punimo baterije za laptopove, tablete i sve ostale uređaje koji budu imali USB 3.1 konektor. 

Pored ovih promena, tu je i još jedna, a to je ubrzanje prenosa podataka do čak 10 Gbps.

Ono što je loša vest je da USB 3.1 nije kompatibilan sa USB 3.0 ili starijim i da ćemo ih videti tek na novim matičnim pločama, novim punjačima, novim kablovima i novim uređajima koji će se trebati puniti. Sreća u “nesreći” je ta, da se pojavila i specifikacija adaptera, pa ćemo moći koristiti USB 3.1 i uz pomoć USB 3.0 konektora, ali naravno, bez svih prednosti koje novija verzija nudi.

Kada će se zvanično pojaviti prvi proizvodi se još uvek ne zna, ali smo bar sigurni da je to to, ono što smo dugo čekali.

 

 

 

Exit mobile version