Baguje.COM

Isprobajte Ubuntu Linux online

Ubuntu online tour

Ako ste ljubitelj Linuxa i već koristite neku njegovu distribuciju ovaj tekst vam neće mnogo koristiti ali ako ste korisnik Windows ili Mac operativnog sistema (OS), a oduvek ste želeli da zavirite u Linux i isprobate neku njegovu distribuciju onda ste na  pravom mestu. Sama Linux zajednica kao i sve verzije ovog OS su mnogo napredovale u poslednjih 5 godina.

Pojam LiveCD-ova, tj. isprobavnja operativnog sistema pre njegovog instaliranja je znatno doprineo popularnosti Linux distribucija. Linux je skoro od samog početka imao tu mogućnost da kada, besplatno, preuzmete i narežete izabranu verziju Linux-a na CD, DVD ili pak ga smestite na Flash drive isti, istog trenutka, pokrenete sa tog medija bez ikakve instalacije i promena na vašem trenutnom OS. Što se konkretno tiče Ubuntu distribucije sledeći korak je bio instalacija i brisanje kompletnog Ubuntu operativnog po principu NEXT, NEXT, FINISH unutar vašeg OS, kao bilo kog drugog programa, takođe bez promena na vašem OS, što je veoma jednostavno za svakog korisnika računara.

Sledeći korak je ja bio očigledan, OS sistem zasnovan na oblaku, a Ubuntu je baš to uradio. O čemu je tačno reč? Ubuntu je omogućio da samo uz pomoć internet pretraživača pogledate i istražite mogućnosti njegove poslednje distribucije. Kako to izgleda možete pogledati na slici ispod.

 

Možete izabrati dve opcije i to dali ćete sami u razgledanje Show yourself around ili ćete ipak uzeti vodiča i pogledati šta se nudi opcijom Take the guided tour. Važno je napomenuti da ovo nije puna verzija Ubuntu Linuxa već samo DEMO na kome možete da isprobate neke njegove osnovne mogućnosti, programe i funkcionalnosti. Treba još dodati da je ovaj demo trenutno dostupan samo na engleskom i kineskom jeziku dok puna verzija ove distribucije postoji i na srpskom kao i na mnogim drugim jezicima.

Da vam ne bih i dalje ja objašnjavao šta sve nudi najnovija verzija ove distribucije Linuxa, možete i sami pogledati na Ubuntu online tour, a ako budete zadovoljni onim što vidite isti možete skinuti preko linkova na samom sajtu Ubuntu-a i izabrati na koji od gore pomenutih načina želite da ga instalirate.

Exit mobile version