Baguje.COM

Kako da napravite svoju kopiju Dropboxa ?

Pošto je sada moderno koristiti cloud servise i sve više ljudi se opredeljuje za smeštanje svojih podataka na Internet, želim da vam predstavim još jednu mogućnost, pored Owncloud-a, ovaj put nešto jednostavniju, kako bi rešili probleme smeštanja svojiih dokumenata na Internet. Ovaj put ćemo koristiti program po imenu FTPbox. Za početak, potreban vam je FTP server negde na Internetu, i ovaj mali programčić instaliran na windows računaru.

Korak po korak podešavanje

  1. Učitajte sajt http://ftpbox.org/ i preuzmite program.
  2. Instalirajte ga i nakon automatskog pokretanja konektujte se na vaš FTP server.
  3. Nakon što ste se konektovali, podesite u koji direktorijum na vašem FTP serveru želite da smeštate fajlove. Baš kao što sam ja na slici ispod:
  4. Odmah nakon toga, program će otvoriti svoja podešavanja gde treba da kliknete da želite Web interfejs, tj. mogućnost uploadovanja fajlova i preko neta.
    Kao što vidite, kliknuo sam na opciju “Use the web interface”. Nakon što kliknete, morate sačekati nekoliko trenutaka da se fajlovi pošalju na server kako bi se ova mogućnost uključila.
  5. Odmah nakon što su fajlovi poslati (~30 sekundi), možete kliknuti na dugme “View in browser” i odmah će vam se učitati početna stranica servisa na vašem serveru. Prvi korak je da podesite zaštitu, tj. lozinku za pristup jer ne želite da bilo ko šalje fajlove na vaš server.
  6. Sada, kada ja lozinka poslata možete početi sa slanjem fajlova na vaše server. Interfejs na serveru izgleda otprilike ovako:

Želim još da dodam da ne morate uvek koristiti web interfejs za slanje fajlova, možete to uraditi i iz direktorijuma gde ste instalirali FTPbox. Taj direktorijum se nalazi u Documents/FTPbox.

 

Exit mobile version