Baguje.COM

Kako da kreirate particiju

Za kreiranje nove particije neki koriste razne programe koje treba da pronađu na internetu, preuzmu i instaliraju na računar. Ukoliko ne želite da gubite vreme a i nebiste opterećivali vaš računar sa još jednim programom, u nastavku ću da objasnim kako da kreirate novu particiju bez ikakovog dodatnog programa i za samo par minuta.

Kliknite na START u search kucate “diskmgmt.msc” bez navodnika i pritisnite enter, otvoriće se prozor Disk Management kao na slici.

Sledeći korak je da kliknete desnim klikom na perticiju od koje želite da kreirate novu i iz padajućeg menija odaberete Shrink Volume. U novootvorenom prozoru upisujete kapacitet nove particije, i kliknite na Shrink.

Kada se završi kreiranje particije potrebno je formatirati novokreiranu particiju. Iz padajućeg menija odaberete New Simple Volume i pojaviće se sledeći prozor gde će te kliknuti na Next

U sledećem prozoru ne menjajte ništa već samo kliknite ponovo na Next, ponovo ne menjajte ništa već kliknite na Next. U sledećem otvorenom prozoru promenićete ime particije, ja sam moju nazvao Moja Particija i kliknite Next a zatim Finish.

 

Exit mobile version