Baguje.COM

Napravite video zapis – Screencast-O-Matic

Već sam u ovom blogu pisala o nekoliko besplatnih programa za stvaranje video zapisa u članku: „Kako da pravite video snimke na računaru?“.
Oni su najčešće namenjeni za prikazivanje mogućnosti programa ili servisa i stvaranje različitih video lekcija.

Želim da preporučim i jedan on-line servis, koji služi za stvaranje video zapisa. Servis se zove Screencast-O-Matic. On radi kroz pregledač interneta, zato ga možete koristiti na bilo kom OS, jedino je potrebno da vaš pregledač podržava Javu.

Rad je veoma prost. Na glavnoj stranici servisa treba da kliknete na dugme Start Recording i onda se saglasite sa pokretanjem Jave. Pošto to odobrite, pojaviće se iznad svih prozora specijalni ram, koji označava granice snimka i panel sa dugmadima za upravljanje. Možete da promenite razmere rama jednostavnim razvlačenjem granica.

Snimanje videa počinje pošto kliknete na crveno dugme. Možete da snimate zvučne komentare preko mikrofona ili video sa veb kamere. Snimanje možete privremeno da zaustavite, tako što ćete kliknuti na pauzu i možete nastaviti nešto kasnije. Film ne treba da bude duži od 15 minuta. Za završetak snimanja kliknite na dugme Done i izaberite da li ćete film sačuvati na njihovom servisu (potrebna je registracija), na YouTube ili u svom računaru.

Pri snimanju video zapisa, servis sam dodaje efekat označavanja kursora, što objašnjenja čini još jasnijim. A OVDE POGLEDAJTE kakav sam film ja snimila pomoću ovog servisa.

Screencast-O-Matic zaista zaslužuje da se nađe među vašim obeleživačima i da vam uvek bude pri ruci.

Screencast-O-Matic

Exit mobile version