Baguje.COM

Vlasnici Android telefona budite na oprezu!

Zlonamerni DroidDreamLight program za Android OS je zahvatio između 30 i 120 hiljada Android smartphone korisnika i aplikacija FaceNiff koja olakšava hakovanje računa društvenih mreža za korisnike android OS-a.

DroidDreamLight program je verzija prethodne pretnje, poznate kao “DroidDream”, iz marta 2010. DroidDreamLight je u osnovi sličan prethodnom i koristi lažne android aplikacije na Marketu kako bi se proširio.  Međutim, za razliku od svog prethodnika, ove aplikacije se ne mogu skinuti u pozadini, što znači da je rizik od zaraze niži. Jednom skinuta zaražena aplikacija odmah šalje informacije o specifikacijama android uređaja kao što su IMEI, IMSI, model, verzija SDK i informacije o instaliranim paketima na udaljeni server. Autori malwarea su modificikovali najbolje aplikacije i prepakovali ih sa zaraženim kodom. Lažne aplikacije su zatim poslali natrag na Android Market koristeći pet različitih developer naloga.

Spisak zaraženih aplikacija je prilično dug: Magic Photo Studio; Sexy Girls: Hot Japanese; Sexy Legs; HOT Girls 4; Beauty Breasts Sex Sound ; Sex SoundJapanese;  HOT Girls 1/2/3 ; Mango Studio; Floating Image Free; System Monitor; Super StopWatch and Timer; System Info Manager; E.T. Tean;Call End Vibrate; BeeGoo ; Quick Photo Grid;  Delete Contacts ; Quick Uninstaller ;Contact Master; Brightness Settings; Volume Manager; Super Photo Enhance; Super Color Flashlight; Paint Master; DroidPlus; Quick Cleaner; Super App Manager i Quick SMS Backup.

Navedene aplikaciju već su uklonjene iz Android tržišta, ali i dalje treba biti na oprezu jer  postoji mogućnost da ova prijetnja može nastati još jednom. Stručnjaci preporučuju da u svoj android smartphone svakako instalirate neki od antivirusnih programa.

Exit mobile version