Baguje.COM

Wubi – Windows installer za Ubuntu

Ako ste korisnik Windows operativnog sistema i želeli biste da probate Ubuntu operativni sistem, ali niste sigurni kako se to radi i plašite se da slučajno nešto ne pogrešite, onda je Wubi prava stvar za vas.
Šta je Wubi?
Wubi je zvanični Windows installer za Ubuntu. Pomoću njega možete da instalirate Ubuntu na već postojeći Windows sistem bez brige da ćete nešto uništiti na svom postojećem sistem.
Najveća prednost je što se instalira kao i svaka druga aplikacija na Windowsu. Wubi nije virtuelna mašina već prava instalacija Ubuntu sistema.
Pa da počnemo sa uputvtvom:

1. korak

Skinite Ubuntu operativni sistem. Njihova zvanična stranica se nalazi OVDE.

2. korak

Kada ste skinuli Ubuntu trebate skinuti program Wubi.
Najnoviju verziju možete skinuti OVDE.
Starije verijue možete skinuti OVDE.
Napomena: Trebate skinuti istu verziju Ubunta i Wubija (npr. ako je Ubuntu 10.04 i Wubi treba da je 10.04)

3. korak

Kada ste skinuli i Ubuntu i Wubi, kopirajte ih da budu u istom folderu.
Ubuntu i Wubi u istom folderu

4. korak

Pokrenite Wubi i pojaviće vam se ovakav prozor.
Sad trebate da izaberete veličinu koliko da zauzima na postojećoj particiji i jezik na kom da bude sistem.
Nakon toga vam još samo ostaje da unesete željeno korisničko ime i lozinku. Kliknete na install i sačekate da se instalacija završi.

5. korak

Kada se instaliranje završi tražiće da se računar restartuje. Kada se računar restartuje, pri uključivanju će vam se pojaviti boot screen gde možete birati koji sistem želite da pokrenete.

Brisanje Ubunta

Brisanje Ubunta se vrši na veoma jednostavan način, isto kao da je obična aplikacija. Odete Start->Control Panel->Add/remove programs, nađete Ubuntu i stisnete Remove.
Nadam se da vam je sve jasno. Ukoliko vam neki korak nije jasan ili nešto ne razumete slobodno pitajte. Rado ću vam pomoći.
Exit mobile version