Baguje.COM

Ko su hakeri, crackeri, lameri?

U ovom postu pokušaću da objasnim pojmove Haker, Cracker i Lamer.

Haker

Haker, u svom izvornom značenju opisuje osobu koja se bavi istraživanjem mogućnosti računara i njihovoj pozitivnoj primeni u svakodnevnom životu. Hakeri su veoma inteligentne osobe koje istražuju ono što je sakriveno u hardveru i softveru. Prosto rečeno, oni su pronalazači onoga što je, ili neko, sakrio od očiju javnosti ili pronalazači propusta koji su napravljeni greškom. Ceo svet ima iskrivljeni sliku o hakerima, kada se pomene reč haker prvo što čovek pomisli da je takva osoba opasnost za računar, da pravi razne viruse, trojance, malvere da bi pomoću tih programčića krao podatke iz tuđeg računara ili naneo štetu drugom računaru. Od trenutka kada haker svojim pronalaskom propusta ili greške u softveru napravi nekome štetu, tada prestaje da bude haker i postaje cracker.

Cracker

Crackeri (kraker ili kreker) su isto što i hakeri, veoma inteligentni ljudi koji pronalaze propuste u softveru koristeći svoje znanje, ali to koriste u svrhu da bi nekom naneli štetu. Crackeri pišu viruse i trojance pomoću kojih kradu podatke sa drugih računara ili prave štetu.

Lamer

Lameri su uglavnom one osobe koje ništa nisu otkrili a koji nanose štetu drugima pomoću virusa koji su već napravljeni. Za razliku od hakera i krakera za koje je potrebno poznavanje nekog od programskih jezika, lameri-ma je dovoljno da nauče kako se koriste trojanci i prave štetu svetu.

Exit mobile version