Baguje.COM

Podešavanje Fedora Linux instalacije – The lazy mans way

Kao IT osoba, često menjam operativne sisteme – just to stay in shape. Što se tiče Linux distribucija uglavnom se držim mainstream-a, ali desi se tu i tamo da zaluta poneka “Weird distro”. Jedanput sam u roku od samo nekoliko dana instalirao Fedoru 13 čak 4 puta(!), ne zato što nešto nije valjalo, već zato što meni vrag ne da mira pa moram da povadim creva OS-u.

U ovoj avanturi reinstalacija i ponovnog kofigurisanja, naleteo sam na interesantan alat za brzo podešavanje nekih standardnih User opcija u FC Linux-u.

Alat se zove easyLife. Da baš kako mi ime kaže, olakšava život, tj. skraćuje setup time za dobrih sat vremena (uračunajući i vreme provedeno guglajući za komandu koja instalira ovo i ono).

Umesto silnih -c /vh -what /the –heck <does> -do –help? sav posao odradi 2x klik na .rpm paket, i Voila!

Znam, znam, sad me Hard-Core linux fanovi gledaju kao “Pff! Kome to treba!? Šta lupetaš!!”, well my dear friends, vrlo dobro znam da neki Janko/Marko tandem iz mesta Prosečno nemaju pojma šta su YUM i su -c RMP … Samim tim njihovim neznanjem osuđeni su na korišćenje, o tako poznatog Windows XP/Windows 7 kombinacija. A što ne bi probali nešto novo?!

Šta zapravo dobijam sa easyLife? Mislio sam da ćete to pitati …

Uostalom, svima kojima se ovo čini zanimljivim probaće i uočiće je neke stvari u Linux-u prilično lako uraditi.

Homepage

Exit mobile version