Baguje.COM

Kako hakeri provale vašu lozinku ?

Napominjem da je sledeći post isključivo u edukativne svrhe.

Da li ste se ikada pitali kako hakeri provale vašu lozinku ? Kako oni to uspeju ako ste je samo vi znali i niste je nikome rekli? U ovom postu ću pokušati opisati na koje načine hakeri to mogu doznati.

Postoji više načina na koji mogu da vam provale lozinku, ja ću opisati ukratko samo neke od njih, a znajući ih, bićete u stanju izabrati sigurnu i tešku lozinku i tako se zaštiti od hakera.

Način 1: Keyloggers

Ovo je verovatno jedan od najjednostavnijih načina koji se koriste da se sazna nečija lozinka. Keyloggeri su programi koji se pokreću na vašem računaru čim ih upalite, a služe za pamćenje svega što otkucate na tastaturi. To se kasnije pamti, čuva u neki fajl i taj fajl se tajno šalje hakeru koji je taj Keylogger program postavio. Ovakvi tipovi programa obično dolaze uz neke viruse, pa je zaštita od njih upotreba antivirusnog programa.

Način 2: RAT

RAT ili na engleskom “Remote Administration Tool” tj. upravljanje računarom sa udaljene lokacije ili drugog računara. Iako se ovakav sistem često koristi za pomoć drugim korisnicima, hakeri ga služe i za upad na tuđe računare. Kada upadnu, mogu da rade sa računarom šta god požele jer imaju potpunu kontrolu nad njim, kao da sede za vašim računarom umesto vas. Takođe, jedina zaštita je upotreba antivirusnog programa. Ovakvi programi obično imaju ugrađen Keylogger, pa haker ne mora stalno da ima uključen RAT program da bi nagledao šta tačno kucate, već, u nekom vremenskom periodu da mu dostavi fajl u kome je zapisano šta ste sve kucali na tastaturi.

Način 3: Trojanci

Trojanci su najčešća pojava malvera. Najčešće možemo da ih nađemo u krekovima i sličnim warez “besplatnim” programima. Kada pokrenemo krek da bi krekovali igru i program, nismo ni svesni da smo upravo ubacili trojanca u računar. Trojanac je zarazni tip programa koji je mnogo štetniji od prethodna dva, i omogućava hakerima još veću kontrolu nad računarom. Zaštita je upotreba antivirusa i besplatnih alternativa programa koje ćete skidati sa isključivo poznatih sajova (recimo filehippo.com)

Uf, kako onda da se zaštitim?

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, ostavite ih u komentarima ispod.

izvor

Exit mobile version