Baguje.COM

Picasa Web Albums besplatni hosting slika za vas sajt

Picasa Web Albums je odavno svetu poznat kao servis za online kolektiranje slike, razmenu sa drugim ljudima i jos mnogo drugih mogućnosti. Danas neću pričati o Pikasinim mogućnostima već isključivo o tome kako da Pikasu koristite kao hosting slika za vaš web sajt.

Picasa Web Albums

Mnogi od nas koriste multi-user servise poput Bloggera koji vam ne daju interni fajl hosting ili bar nemate direktan pristup fajl hostingu. Činjenica da nemožete da arhivirate na internom hostingu fotografije koje često koristite na vašem CMSu stvara potrebu za korišćenjem eksternog hostinga.

Mnogo je jednostavnije kada sve slike koje ste koristili možete da kategorišete, tagujete, kasnije pretragom lako nađete i koristite ponovo u okolnostima kada su vam potrebne. Sve ovo i jos mnogo više toga možete na Picasi.

Da svedemo ovu priču na suštinu, jednostavno kada na Picasa Web Albums ubacite sliku u direktorijum u koji želite i u Picasi otvorite željenu sliku, sa desne strane u sidebaru u paleti opcija izaberite Link to this Photo i otvoriće vam se dodatna paleta za podešavanje linka prema slici.

Evo šta je važno:

ŠTIKLIRAJTE IMAGE ONLY (NO LINK) kako bi dobili direktan link ka slici a ne prema slici u Picasa Web Albumu.

U SELECT SIZE UVEK BIRAJTE ORIGINAL SIZE ukoliko radite na slikama manjim od 800 piksela bilo po dužini, bilo po širini. U protivnom ako se opredelite za neku od generisanih Pikasinih ponuđenih opcija Picasa neće na njima zadržati transparentnost ukoliko su je posedovale. Ukoliko slika koju koristite nije transparentna možete koristiti ove opcije.

Savet: Kada su transparentne slike u pitanju uploadujte ih u rezoluciji koju će te koristiti kasnije ili zadajte opis stila slici u kojoj rezoluciji da se prikazuje.

KOPIRAJTE KOD IZ EMBED IMAGE ne iz Link boxa. Prvo budite sigurni da ste štiklirali IMAGE ONLY (NO LINK) i da ste izabrali ORIGINAL SIZE pre nego što kopirate putanju iz boksa EMBED IMAGE.

Primer:

[code language=”html”]http://lh3.ggpht.com/_2ZZRJ0rGbuU/TIVD5UboizI/AAAAAAAAAdc/_lJaUqFtdYA/s800/Download-New-Picasa-for-Mac-V-3-0-2-2%5B1%5D.jpg[/code]



Primetićete da kod svih slika koje ste kopirali u adresi se sadži oznaka /s800/ to označava da tu sliku koristite u visini ili širini od 800px ili manje u zavisnosti od toga koji parametar je veći visina ili širina.

Primer: Ukoliko je slika koju ste kopirali dužina 500px x širina 400px oznaka s800 znači da će se ona prikazivati u svojoj punoj rezoluciji. Ukoliko je slika koju ste kopirali dužina 900px x širina 750px, oznaka s800 će je smanjiti na dužinu 800 px i visinu proporcionalnu toj dužini.

Ukoliko koristite slike koje nemaju transparentna područija možete promenom vrednosti s800 sami smanjiti sliku na dimenziju koja vam odgovara i ako vam Picasa Web Albums nudi samo 3-4 opcije. Ukoliko vam je potrebna neka odredjena dimenzija možete jednostavno zadati proizvoljan s553 i u tom slučaju će veća vrednost slike (npr. dužina) biti smanjena na 553 piksela a manja vrednost proporcionalno dužini.

VAŽNO: Ovakvom upotrebom linka Picasa Web Albums generiše sliku u zadatim dimenzijama samim tim ne stvara se efekat HTMLa gde slici zadajete dimenzije u kojima da se prikazuje a ona se pritom učitava cela u kešu vašeg browsera.
Možda se pitate šta se događa sa većim slikama od 800px? Pikasa zapravo dozvoljava upotrebu slika do maksimum 1600 piksela, ali vam ni jednom opcijom neće dati mogućnost da sliku koristite u toj rezoluciji. Jedini način za to je da sledite uputstva iznad, stim što će te vrednost s800 promeniti recimo u s1600 ili u dimenziju u kojoj vam je slika potrebna.
VAŽNO: Kod slika većih od 800px Picasa će vam takođe ponuditi za Original Size s800, tim slikama je Original Size onaj u kojoj su rezoluciji uploadovani. Ako je slika koju ste postavili na Pikasu 1000px x 1300pxpromenite u putanji do slike oznaku s800 u s1300.

NAPOMENA ZA KORISNIKE BLOGGERA

Od nedavno Blogger i Picasa su spojeni servisi pa ukoliko koristite Draft veriju Bloggera imaćete mogućnost vizuelnog izbora slika direktno sa Picasa Web Albuma u uređivaču teksta. Jedini uslov je da su vam oba servisa registrovana na istom e-mail nalogu.

Generalno Picasa Web Albums je dobro rešenje za svakog ko nema interni fajl hosting, 1 GB prostora, neograničen protok podataka na super brzim serverima Googla … zvuči sjajno. Problem stvara jedino ručni upload slika ukoliko ne koristite često problematičnu Picasa PC verziju. Takođe napomenuo bih da je Cache-Control na Picasinim serverima 1 dan, što nije idealno kada je u pitanju optimizacija web sajta ali je opet bolja opcija od GoDaddy besplatnog hostinga koji nema uopšte podešen Cache-Control.
Exit mobile version