Baguje.COM

Kako da forvardujete portove na vašem ruteru ?

Na početku odmah mala napomena, za one koji nemaju pojma o čemu je ovde reč, predlažem da čitaju neke druge moje postove, a za one koji znaju o čemu je reč, takođe napomena da uputstvo prate korak po korak kako bi postigli ono što objašnjavam. Postupak sam upravo uspešno testirao, i sve što ćete videti u slikama ispod je sa mog računara i mog rutera. Dakle, 100% provereno radi !

E sad, za one koje sam opomenuo na početku, ali su ipak nastavili da čitaju, forvardovanje znači preusmeravanje, a ruter je onaj uređaj koji koriste korisnici Wireless i ADSL interneta, tj. uređaj preko koga oni idu na net 🙂

Šta ovo dvoje zajendo znači u praksi. U praksi, forvardovanje portova je mogućnost mrežnog uređaja (u ovom slučaju rutera) da preusmeri ulaze sa jedne mreže na drugu. U našem slučaju, to bi bilo preusmeravanje Interneta na lokalnu mrežu, ali sa tim, da se određeni ulaz, tj. port preusmeri na port određenog računara u lokalnoj mreži. Ukratko, omogućavanje jednom korisniku (računaru) sa Interneta da ima pristup određenom računaru unutar lokalne mreže.

U praksi bi to izgledalo ovako:

Program za preuzimanje torrent fajlova koristi TCP port broj 6881 kao osnovni port, a recimo da u našoj lokalnoj mreži postoji nekoliko računara koji koriste torrent klijenta sa istim portom. Kada torrent podaci treba da stignu do vas, ruter se bukvalno izgubi ne znajući kom računaru da preusmeri podatke. U ovom slučaju, forvardovanje portova je od velike pomoći. Jednostavim podešavanjem da se port pod brojem tim i tim uvek forvarduje na određeni računar u mreži (određenu IP adresu) i rešavate sve probleme. Naravno, ovo je samo glup primer, a u praksi ćete nailaziti na mnogo toga drugog. Recimo, neke igrice ne mogu da primaju podatke jer ih zagušava ruter, pa bi i u tom slučaju forvardovanje pomoglo.

E sad, onaj teži deo 🙂

Ovog puta, forvardovanje ćemo raditi uz pomoć malog i moćnog programa pod imenom Simple Port Forwarding. U osnovi, on vam skraćuje muke kod podešavanja vašeg rutera preko korisničkog veb interfejsa (recimo http://ip-adresa-rutera).

Pre nego što počnemo, ono što vam je potrebno je da znate administratorsku lozinku vašeg rutera kako bi mogli da pristupite podešavanjima uz pomoć ovog programa. Neki ruteri imaju postavljenu osnovnu lozinku (recimo user: admin password:admin i sl.).

Postupak

1. Sada, kao prvo, treba da preuzmete program sa adrese http://www.simpleportforwarding.com/download (klikom na crnu ikonicu “download”).

2. Instlirajte program (klasični next – next bez dodatnih podešavanja) i pokrenite ga. Dobićete prozor sličan ovome ispod.

3. U prozoru koji vidite, možete da preskočite prvi korak, i na drugom koraku kliknete na dugme “Do it now”. Nakon toga, treba da izaberete tačan model i tip vašeg rutera. Ukoliko ne znate tačno, pročitajte ih sa samog uređaja ili sa kutije koju ste dobili uz njega. U mom slučaju to je TP-Link TD-8816, koji je iznajmljeni ruter Eunet ADSL-a.

Kada ste pronašli vaš ruter, odaberite ga duplim klikom na listi. Sada će vas program vratiti na početni prozor. Usput, otvoriće vam se i novi prozor sličan ovom ispod.

4. U ovom prozoru, nakon nekoliko sekundi treba da se učita vaš izbor rutera, zajedno sa slikom, kao u mom slučaju. Odmah ispod, treba da vidite automatski unetu IP adresu rutera (192.168.1.1 u mom slučaju, a u vašem može biti i 192.168.0.1) i ispod toga podešavanje za administratorsko prijavljivanje. U mom slučaju, ja znam lozinku jer sam je menjao sa osnovne koja je bila admin. Za spisak svih osnovnih lozinku za većinu rutera, kliknite na ikonicu dvogleda pored polja za unos korisničkog imena i učitaće vam se stranica gde možda uspete saznati vašu lozinku (ukoliko je niste menjali a zaboravili ste osnovu, ili je ni ne znate uopšte (sramota 🙂 ) . Takođe, na ovoj stranici možete da odaberete i jezik (prikazan prvom crvenom strelicom) ali vam ne preporučujem srpski jer prevod nije dorađen i sigurno ćete se izgubiti. Kako god, ja uputstvo nastavljam sa engleskim interfejsom.

5. Sada, treba da kliknete na malu ikonicu “+” koju sam prikazao drugom crvenom strelicom u slici. Otvoriće vam se novi prozor, i treba da popunite podatke kao što sam i ja na slici ispod.

Kliknite prvo na dugme “Add Custom” kako bi sami uneli port (unos iz baze podataka ne funkcioniše u ovoj besplatnoj verziji programa). Sledeće je da nazovete port nekim imenom, unesete startni broj i krajnji broj porta (unesite kao ja oba broja ista ako želite da otvorite samo jedan port, što i predlažem). Na kraju, kliknite na dugme “Add”. Sada se opet vraćate na prethodni prozor gde treba da kliknete na dugme “Update”.

6. Dugme update se nalazi ovde gde sam i označio na slici. Takođe, primetićete da se pojavio novi podatak u prozoru, i to onaj koji smo ponuli u prethodnom koraku.

7. Klikom na dugme update, otvara vam se još jedan prozor, gde treba da u delu sa leve strane vidite kako program odrađuje sve što smo mu naveli, a u delu sa desne strane da vidite kako se učitavaju stranice kontrolnog panela, tj. veb interfejsa vašeg rutera. Nakon 10-ak sekundi, treba da dobijete obaveštenje da je sve uspešno obavljeno.

Kao što se vidi na slici iznad, u tabeli sa desne strane, pod brojem 1. se nalazi podešavanje koje s
am uneo preko ovog moćnog programa.
To je otprilike to ! Sada možete da se vratite na prvi prozor programa, i da kliknete na dugme pod rednim brojem 7. tj. TEST kako bi  proverili da li sve ovo i funkcioniše.

Unesite broj porta koji ste forvardovali, kliknite na dugme “Add” pa zatim na dugme “Begin”. Nakon nekoliko sekundi, stranica će vam pokazati da li je forvardovanje uspešno ili ne.

Ukoliko niste uspeli, postoje brojni razlozi zašto je to tako, a jedan od osnovnih je da niste pratili ovo uputstvo korak po korak ili da vam lozinka ne odgovara (pokušajte da se prijavite na veb interfejs rutera kako bi proverili lozinku (adresa je obično http://192.168.0.1 ili http://192.168.1.1)).

To je to, ukoliko vam zatreba pomoć, preporučujem da posetite stranicu ttp://www.pcwintech.com/common-problems-fixes-port-forwarding gde možete pronaći rešenja za najčešće probleme prilikom forvardovanja portova ovim postupkom.

Srećno !

Exit mobile version