Baguje.COM

Kako da napravite blog?

Do sada su me nekoliko puta pitali kako se pravi blog i kako se bloguje, tj. kako se piše na blogu. Za početak, da kažem da je reč blog skraćenica od “web log” i da je to tip veb sajta, koji održava obično pojedinac, i služi većinom kao lični dnevnik.

Blogovati je mnogo lakše nego što ste zamišljali. Ovim postom otvaram i kategoriju “blog” u kojoj će se naći raznorazni postovi u vezi sa blogovanjem i problemima na koje sam i sam nailazio.

Glavne stvari koje su potrebne da bi počeli blog:

  1. Odaberite temu. Većina blogera koristi jednu od ove tri opcije. Neko piše o bilo čemu što ga interesuje, i blog koristi kao svoj lični dnevnik. Drugi, odaberu neku temu i pridržavaju je se. Dok ostali, većinom se fokusiraju na odabranu temu ali se nekim postovim i razilaze od nje.
  2. Odaberite servis. Ja koristim Blogger. Još neki od besplatnih servisa su i LiveJournal.com, MSN Spaces i WordPress.com. Od domaćih, najpopularniji su blog.rs i mojblog.rs
  1. Podesite vaš blog. Većina servisa koje sam probao imaju veoma jednostavna podešavanja za početnike. Takođe, većina njih, ukoliko ste i profesionalniji, ima opcija i mogućnosti i za vas. Odaberite kako će vaš blog izgledati, tj. odaberite odgovarajuću temu, što znači boje, broj kolona, i sveopšti izgled vašeg bloga.
  2. Napišite vaš prvi post. U redu, sada smo na koraku kada treba da napišete vaš prvi post. Ukoliko niste dobri u pisanju, ovo može da bude najteži deo vašeg blogovanja. Najjednostavnije, ukoliko niste baš toliko dobri u pisanju jeste da pazite da su vaši postovi relativno kratki. Držite se onoga što znate. Ukoliko ne znate kako početi, pokušate sa postom “Dobrodošli na moj blog”. Kažite vašim budućim čitačima zašto ste počeli blog i o kojim stvarima planirate da pišete.
  3. Budite zanimljivi. Recimo u Bloggeru možete da dodate vaš album sa Picasa web albuma (napisao sam kako da ga napravite), da dodate naslove vesti koje pratite (RSS). Dozvolite vašim korisnicima da se prijave preko RSS-a da mogu da prate vaš blog i preko čitača za vesti ili preko e-pošte. Najbolje ideje za ovo ćete dobiti tako što ćete pogledati tuđe blogove i videti šta oni koriste. Više o ovim dodacima će se nalaziti u kategoriji “blog” na ovom blogu 🙂
  4. Reklamirajte vaš blog. Prijavite vaš blog na pretraživače i direktorijume blogova. 
  5. Pišite često. Ovo je najbolji savet koji vam mogu dati. Ukoliko se čitaocima sviđa to što pišete, ili im se svidja vaš stil, teme, novosti isl. vraćaće se sa željom kako bi čitali vaš blog. Kada se vrate, ukoliko nema ništa novo da se pročita, postoji velika verovatnoća da se više neće vratiti.

Na kraju, strpljenje je najvažnije. Pisanje je kao i bilo šta drugo. Što više pišete, to više dobijate. Ukoliko imate malo talenta, pridržavajte ga se i upašćete u ritam i uživati u pisanju.

Exit mobile version