Baguje.COM

Kako da blogujete uz pomoć Windows Live Writer?

Još jedan u nizu postova o Bloggeru i blogovanju uopšteno. Prestavljam vam program uz pomoć koga će vam biti mnogo lakše postavljati i pisati postove na Blogger platformi. Takođe, program radi i sa drugim platformama za blogovanje koje sam spominjao u mom prvom postu u vezi sa blogovanjem "Kako da napravite blog?".

Windows Live Writer je proizvod Micorosoft koorporacije i služi isključivo za pisanje postova na blogu. Sa njim ne samo da možete pisati postove, nego i dodavati multimedijalne sadržaje uz pomoć jednog jedinog klika. Takođe, postoji mnoštvo opcija za rad sa slikama kao što su efekti, poravnanja, kropovanje, uglavljivanje, okviri itd.

Uz pomoć njega, imate i "Live preview", tj. mogućnost da odmah vidite kako će post izgledati direktno na vašem blogu kada ga postavite.

Mogućnostima nikad kraja, uz sve ove "standardne" opcije, možete ih dodati još uz pomoć dodataka (plugins) koje ćete naći na sajtu http://gallery.live.com

Postupak instalacije

1. Otiđite na sajt http://download.live.com/writer i kliknite na dugme "Download" koje se nalazi u meniju sa desne strane. Uskoro će početi da se preuzima program za instalaciju WLW (Windows Live Writer). Nakon što ste preuzeli program od oko 1 mb, pokrenite ga i pratite uputstva.

PAŽNJA: Preuzeli ste samo program uz pomoć koga skidate i instalirate WLW, a ne sam program za pisanje blogova. Uz pomoć ovog dodatka, biće vam ponuđeno da skinete i instalirate i druge Microsoft proizvode kao što su LIVE Messenger (MSN), Photo Gallery, Toolbar, Family Safety, Outlook Express i još neke druge. Vama treba samo Windows Live Writer te stoga, u toku instalacije obeležite samo njega. WLW program je veličine oko 18 mb.

2. Kada ste uspešno preuzeli i automatski instalirali WLW, pokrenite ga. Odmah nakon pokretanja programa, startovaće se "čarobnjak" za dodavanje novog naloga. U prvom koraku, obeležite jednostavno poslednju opciju koja se zove "Other blog service" i kliknite na dugme "Next".

 

3. Na sledećem koraku unosite adresu vašeg bloga koji želite dodati, korisničko ime i lozinku sa kojim se prijavljujete na Blogger nalog. Adresa je recimo http://www.baguje.com a korisničko ime i lozinka su oni sa kojima se prijavljujete na Blogger ili Gmail. Nakon što ste popunili podatke kliknite opet na dugme "Next".

 

4. Sada se vaši podaci proveravaju i pravi se nalog na WLW kako bi mogli da počnete da ga koristite. Kada se i ovo završi, pitaće vas kako da se zove nalog tog bloga koji ste dodali, i biće ponudjeno neko automatsko ime. Ili ga ostavite ili promenite u ono koje želite i kliknite dugme "Finish".

5. Sada je vaš nalog dodat i možete da počnete da koristite Windows Live Writer.

 

Upotreba programa je slična kao i kod ScribeFire dodatka za Firefox koji sam opisao ranije. Imate gornji meni uz pomoć koga imate kontrolu nad tekstom, mogućnost ubacivanja multimedijalnih sadržaja, tablica i dr. Sa strane, nalazi se takozvani "Taskpane", tj. deo sa poslednjim i sačuvanim postovima, kao i prečice do ubacivanja mapa, slika, galerija, veza, kodova, video zapisa i tagova u sam post.

Postoji mogućnost snimanja posta a da se on ne objavi odmah direktno na blogu, što je još jedna odlična mogućnost. Kada ste se umorili od pisanja, i želite da nastavite tamo gde ste stali neki drugi put, jednostavno kliknite na dugme "Save draft" i post će biti sačuvan. Kada želite nastaviti, u taskpane kliknete na snimljeni post i nastavite tamo gde ste stali.

Isto tako, možete i da menjate prethodno objavljene postove na vašem blogu tako što ćete otići na dugme "Open" i otvoriti post koji želite.

Objavljivanje je najlakše! Kada ste završili sa pisanjem i proverili ceo post, samo kliknite na dugme "Publish" i vaš post će biti objavljen. Kada je post sačuvan tj. objavljen, automatski će vam se učitati veb brauzer i moći ćete da vidite kako post izgleda na vašem blogu.

Ono što vam preporučujem, a i da ne bi svaku opciju detaljno opisivao, jeste da eksperimentišete sa mogućnostima. Ima ih mnogo, i nemojte se ustručavati nešto da probate. Ne možete ništa pokvariti što ne može da se vrati na prethodno stanje. Šta god da uradite pogrešno, postoji opcija "Undo" koju možete koristiti nakon svakog pokreta ili klika. Takođe, eksperimentišite sa mogućnostima za slike, a ukoliko nešto pogrešite, i želite da krenete ispočetka, jednostavno kliknite na dugme "New" pri vrhu, i kada vas pita da li da sačuva vaše prethodne izmene vi izaberite opciju "No".

 

Toliko za sada. Ukoliko imate pitanja, postavite ih ispod u komentare i objasniću vam detaljnije to što vas još zanima.

Exit mobile version