Baguje.COM

Kako da se vaš vebsajt razlikuje od drugih

Na internetu trenutno postoji skoro dve milijarde sajtova, koje svakog dana pregleda oko četiri milijarde korisnika. U toku samo jedne sekunde na svetu se obavi oko 70.000 pretraga na Guglu, dok se za isto vreme na celokupnoj mreži procesuira 67 terabajta podataka. U tom i takvom digitalnom svetu,
postavlja se pitanje – kako napraviti vebsajt koji će se razlikovati od drugih? Nije nimalo lako, složićete se.
Taj težak zadatak postavlja se pred preduzetnike, vlasnike manjih, srednjih i većih kompanija, organizacija, medijskih kuća, pa i multinacionalnih korporacija koji bi želeli da njihova veb prezentacija izgleda jedinstveno, kao i pred veb dizajnere, programere, SEO stručnjake i druge profesionalce
zadužene za izgled, funkcionalnost i uspešnost budućeg sajta.
Sudeći po statističkim podacima koji se iz sekunda u sekund ažuriraju na sajtu Internet live stats, broj sajtova će uskoro i premašiti broj od dve milijarde. Samim tim, jasno je da već sada postoji na desetine milijardi pojedinačnih veb stranica, što problematiku oko izrade unikatnog rešenja za jedan vebsajt čini još složenijom.

Odakle početi?
Imajući u vidu kompleksnost procesa izrade sajta, probaćemo kroz nekoliko značajnih smernica da uputimo savet za kreiranje jedinstvenog i originalnog vebsajta, koji će ispunjavati sve zahteve vlasnika sajta, ali i biti u skladu sa trendovima u veb dizajnu i upotrebom najnovijih veb tehnologija.

Saveti za izradu unikatnog vebsajta

Skrojite sajt po meri
Dobro je poznato da postoji pregršt unapred kreiranih tema za vebsajtove, dostupnih za jednostavno prilagođavanje sopstvenim potrebama. Ipak, korišćenjem unapred kreiranih tema koje su prethodno već koristile hiljade korisnika i ko zna koliko će ih se u budućnoti odlučiti baš za istu temu, dovodi do toga da će vaš vebsajt na neki način da liči na sve te druge sajtove. Zbog toga preporučujemo izradu unikatnog veb dizajn rešenja, skrojenog po meri vaše kompanije, kojim ćete postići tačno ono što želite. To podrazumeva izradu veb stranica počevši od nule i prilagođavanje koda i strukture sajta, navigacionog menija i svih prataćih elementa ciljevima vaše veb prezentacije ili onlajn prodavnice.

Pažljivo osmislite strukturu
Pre nego što se upustite u proces dizajniranja stranica, trebalo bi dobro razmisliti, istražiti tržište i pažljivo osmisliti koncept celokupnog sajta, a zatim i kreirati izgled i funkcionalne elemente pojedinačnih stranica, tako da oslikavaju vaš stil, budu u skladu sa vašim brendom i korisnicima jasno stave do znanja čime se bavite i na koji način mogu doći do željenih informacija. Preporuka je da ne bude potrebno više od tri ili četiri koraka da posetioci sajta nađu ono što traže.

Nemojte zanemariti značaj sadržaja

Šta mislite – da li je za uspeh sajta važniji izgled ili sadržaj? Iako su mišljenja o tome često podeljena, jasno je da svaki od elemenata ima svoju ulogu i da sve može uticati na uspeh. Tekstualni sadržaj, kao i fotografije, video snimci, ilustracije, animacije, crteži i drugi grafički elementi od velikog su značaja za svaki sajt. Potrudite se stoga da kompletan sadržaj na originalan, kreativan i konzistentan način ispreda priču o vašem brendu i možete da budete sigurni da će korisnici to umeti da cene. Na taj način, vaš sajt će se lako izdvojiti u odnosu na konkurenciju.

Odaberite jedinstvenu tipografiju
Brojni svetski poznati brendovi u poslednje vreme odlučili su se za jedinstven nastup na internetu. To, međutim, ne podrazumeva samo unikatan sajt, već i namensko kreiranje tipografskog pisma za vaš brend. Ništa vas lakše neće izdvojiti u masi drugih sajtova, kao što bi to mogla da učini smela upotreba jedinstvene tipografije, a posebno fonta dizajniranog ekskluzivno za vašu kompaniju.

Monohromatski ili raznobojni dizajn?
Kada je reč o stilu, znamo da o ukusima ne treba raspravljati. Ako, ipak, želite da pratite trendove, imajte u vidu da su u poslednje vreme crno-beli sajtovi veoma popularni. To podrazumeva jak kontrast, koji je u veb dizajnu uvek dobrodošao, a otvara i mogućnost za isticanje sopstvenog stila na autentičan način, što je takođe uvek poželjno. Minimalizam je u veb dizajnu bio i ostao trend koji neće tako brzo izaći iz mode. Sa druge strane, aktuelni su i vebsajtovi koje krase raznovrsne jarke i fluorescentne boje, što kao
suprotnost monohromatskom dizajnu, takođe stvara vizuelni efekat koji korisnicima može biti veoma primamljiv već na prvi pogled.

Budite prepoznatljivi na Guglu
Kada u toku same izrade sajta primenite neke od najvažnijih principa SEO optimizacije, vaše veb stranice će neminovno biti čitljivije Guglu i drugim pretraživačima i vrlo je verovatno da će vas zbog toga nagraditi boljim pozicijama u pretrazi. Optimizacija sajta podrazumeva različite tehnike, poput strukturiranja podataka uz pomoć markacionog alata Schema.org, unošenja metapodataka i metaopisa, građenja mreže linkova, marketinga sadržajem i brojnih drugih. Svaka od tehnika doprineće isticanju vašeg sajta u odnosu na druge.

Zaključak
Ne zaboravite da je vaš vebsajt dostupan milijardama korisnika interneta, i to 24 sata dnevno, tokom cele godine. Zato bi i trebalo posebno voditi računa o tome da bude jedinstveno osmišljen i kreiran sa pažnjom i smislom. Stoga, nije važno da li se radi izrada sajta u Beogradu ili je za veb dizajn zadužen neko iz Minhena, Barselone, Njujorka ili Tokija. Važno je da vaš sajt bude kvalitetan, funkcionalan, vešto strukturiran i različit od drugih.

Exit mobile version