Baguje.COM

Kako putovati svetom kao programer

Svi smo to videli. Fotografija našeg prijatelja na Facebooku kako pozira na prelepoj plaži – sa laptopom i nekim letnjim pićem – a naslov: “Moja kancelarija za danas”.

Za mnoge ljude, ovo je životni san. I nije teško zaključiti zašto. Imati posao koji vam omogućava da sami organizujete svoje radne sate i da putujete po celom svetu je prilično kul, zar ne? Još kada na to dodamo dobru zaradu!

Ali nije uvek lako…

Dakle, hajde da pričamo o tome kako možete doći do gore pomenute situacije. Razgovaraćemo o nekim od najboljih resursa koje možete iskoristiti, i o nekim stvarima na koje treba paziti na putu ostvarenja ove želje.

Postavite realna očekivanja od rada na daljinu

Prvo, hajde da postavimo stvari na svoje mesto. Plaža je grozno mesto za rad! Možda ste probali da jednom ili dva puta sve vaše prijatelje napravite ljubomornim na vaš neverovatan novi način života, ali činjenica o tome je:

Ima još stotine drugih razloga zašto zapravo ne želite da pokušate da radite na plaži. Realnost rada na daljinu je da ćete verovatno najviše vremena provoditi u kafićima, zajedničkim prostorima za rad, javnim mestima sa WiFi mrežom i u nekom iznajmljenom stanu. I to je sjajno! Nema ništa loše u tome! I za zapisnik, svi oni koji postavljaju smešne fotografije svoje “kancelarije za dan” uglavnom im je ona preko glave. Nego, eto…za one kod kuće.

Rad na daljinu će vam pomoći da ostvarite mnoge kontake

Izazovi sa kojima se suočavaju programeri koji rade remote

Neki od najvećih izazova sa kojima se suočavaju remote programeri tokom svog rada u inostranstvu su:

Navedene stvari možda ne izgledaju kao naročito veliki izazov na početku, ali kada ste na putu neko duže vreme one mogu da prerastu u veće i konstante probleme. I što ih više imate, teže je održavati dnevnu rutinu i ispunjavati zadate ciljeve.

Ali mora da ima i nečeg dobrog u tome?

Sada kada smo pomenuli puno teških stvari (i ostavili ih iza sebe), zašto ne zagrebemo i drugu stranu. Šta je odlično kod rada na daljinu?

Daljinski rad može biti izuzetno nagrađivan ako se upustite u dobar utor. Jedna od najboljih stvari u vezi sa tim je da čak i ako radite 40-50 sati nedeljno (ili često i više za zahtevne projekte), čim započnete pauzu, možete uživati u vašem zdravom obroku u nekom od restorana u Londonu, surfovati na Baliju, ili čak odvojiti ceo dan za penjanje po nekim od najprivlačnijih stena u Aziji.

Počećete da primećujete da čak i ako nemate mnogo luksuza koje ste možda imali kući (automobil, Netflix, super veliki televizor, vaš brzi WiFi, itd.), novosti koje nosi život u drastično drugačijem okruženju je veoma ispunjavajuće iskustvo. I mnogi uživaju u tome.


To je zapravo zbir svih malih interakcija koje imate van “radnog vremena”, prilikom potrage za mestom gde bi danas večerali, potrage za obližnjom destinacijom na kojoj bi mogli da provedete naredni vikend ili ugodno provedenim popodnevom nakon završenog rada. Sve to čini rad na daljinu izuzetno zadovoljavajućim iskustvom koje vas blaženo ispunjava. Stvarate prijatelje medju lokalnim stanovništvom, učite nekoliko novih jezika i upijate sve te nove i neverovatne kulture.

Kako početi

Postoji nekoliko načina da počnete sa radom na daljinu – bilo da ste dobili novi posao, započeli freelance karijeru ili pregovarali sa svojim šefom o novim uslovima rada.

Prvi metod: Pronađite remote posao na veb lokaciji kao što je Freelancer.com ili bilo koja od ovih 25 drugih veb lokacija.

Drugi metod: Nađite neke prilike u okruženju, ili putem prijatelja, za remote rad kako biste izgradili bazu klijenata. Ili probajte veb stranice kao što su Upwork ili Toptal.

Treći metod: Pregovarajte o malim koracima sa svojim šefom za rad na daljinu, a zatim pojačajte pritisak. Probajte prvo da dobije par dana, a potom jednu nedelju i nastavite sa svojim planom.

Pročitajte ovaj članak o tome kako ubediti svog šefa da vas pusti da radite od kuće.

Reči mudrosti ( ili nekoliko malih saveta)

Najvažniji faktori u uspešnom radu na daljinu su održavanje uravnoteženog zdravog i održivog načina života. Zato započnite na vreme uspostavljanje nekih rutina.

Da li sami kuvate i da li trenirate?

Jesti stalno napolje je laka (i ukusna) zamka u koju možete da upadnete. Uverite se da ste pronašli načine da održite zdravu ishranu, da ne bi bili često zavedeni od strane ukusne ali nezdrave turističke hrane. Trenirate? Nađite teretanu, idite na trčanje ili pronađite neke načine da biste vežbali.

Da li imate uspostavljene rutine?

Postavite neko standardno radno vreme za sebe i držite ga se. Probudite se ranije i razdrmajte mozak, napravite šolju kafe ili čaja, idite na laganu jutarnju šetnju ili trčanje i započnite dan. U redu je da se nekada i ne držite rutine, ali probajte da budete dosledni.

Da li imate stalno mesto za rad?

Gde će te raditi iz dana u dan? Pronađite kafić koji ima pristojan WiFi i koji je otvoren tokom sati koje ste odredili za rad. Ne odgovara vam? Onda se pridružite zajedničkom prostoru za rad, gde možete naći zaista odlična mesta širom sveta. Regus je jedna od najvećih svetskih kompanija koja ima odličnu ponudu radnih prostora sa širim cenovnim opsegom.

Nemate jasnu ideju gde bi putovali?

Ne morate uvek sve detaljno isplanirati vezano za vaša putovanja, ali je uvek dobro da pročitate mišljenja o nekim lepim turističkim destinacijama – koja će, po mogućstvu, imati pouzdan internet i odlične 4G SIM kartice (glavne bonus tačke za mesta poput Tajlanda i Tajvana). Možda možete odleteti do Turske koja ima mnogo toga da ponudi kada pričamo o raznovrsnoj kulturi i zanimljiv destinacijama.

Jedno od najboljih mesta za započinjanje ove pretrage je sajt NomadList. Možete filtrirati destinacije prema vremenu, lakoći pristupa, troškovima života, brzini interneta i još mnogo toga.

Učite od drugih

Tokom vaših putovanja, upoznaćete mnoštvo neverovatno talentovanih programera i preduzetnika. Jedna stvar koju treba naglasiti više od svega što je već spomenuto je da iskoristite svaku priliku da upoznate nove ljude koji misle slično kao i vi. Posetite Meetup.com i pronađite događaje u vašoj blizini. Idite u zajedničke radne prostore ili pronađite lokalne startupe sa kojima biste se bliže upoznali.

Upoznavanja sa programerima i preduzetnicima iz celog sveta je jedno od najznačajnijih iskustava koje ćete imati. Otvoriće vaš um različitim perspektivama, filozofijama i znanjima. Takve stvari se ne kupuju, ni ti uče u školama.

Da skratimo priču

Želite da radite i da putujete? Odlično! Nađite način i učinite to. Razgovarajte sa uspešnim ljudima za koje znate da su to uradili i zatražite savet. Kao i učenje programiranja, moraš se osećati komfornim sa saznanjem da će ti nekada biti nekomforno.

Ne preispitujte sebe previše. Kao i u programiranju, ne morate da izmišljate točak. Iskoristite prednosti svih dostupnih alata i resursa koji ljudi već koriste kako bi olakšali i učinili svoj rad na daljinu lepšim i efikasnijim.

Iskoristite neverovatne ljude koje ćete sresti i naučiti dosta toga od njih. Čuvajte te kontakte i oni će se vam neizbežno isplatiti u nekom trenutku.

Srećno u radu i lep provod…

Exit mobile version