Baguje.COM

IP kamere: način rada, prednosti, podele i cene

Kamera koje imaju sve veći spektar korišćenja jesu svakako IP kamere. IP je skraćenica od internet protokol kamere. Dakle, u samom njihovom nazivu se vidi da je potreban internet da bi mogle funkcionisati.

Analogne kamere su se dugo koristile u svetu i sa aspekta cena i dalje drže dobar deo tržišta u prodaji kamera. Međutim, standardi u kvalitetu i obradi slike su dosta porasli i analogne kamere to više ne mogu ispratiti. Stoga je njihova upotreba počela da opada u korist IP kamera.

Hajde da najpre objasnimo šta, zapravo, predstavlja ovaj proizvod, koji su njegovi kvaliteti, vrste i cene.

Šta je IP kamera i koje su njene prednosti?

Ona predstavlja digitalnu video kameru koja dobijene podatke šalje putem interneta na neki izlaz u vidu ekrana ili pamti na nekom uređaju za skladištenje podataka. To znači da nema potrebe da ekran i kamera budu povezani žicom. Sve što vam je potrebno da gledate video snimak jeste dobar bežični internet, tj. najobičniji Wifi.

Ujedno je to jedna od njavećih prednosti ovog uređaja. Ako se kamera nalazi kod kuće, nije nužno da i vi tu budete ne bi li ste pogledali snimak. Možete se nalaziti i na drugom kraju sveta. Bez problema možete posmatrati šta se dešava kod kuće na telefonu ili laptopu.

Doduše, kućna upotreba IP kamera nije još dovoljno zaživela, posebno ne kod nas. One se u najvećem broju slučajeva koriste u fabrikama, skladištima, školama ili policiji.

Verovatno ste gledali kriminalne filmove u kojima neki detektiv samo pauzira snimak i uveća nečije lice i odmah savršeno vidi ko je zločinac. Tako nešto sasvim sigurno nije bilo moguće sa analognim kamerama. Što više zumirate snimak, to ona postaje mutnija.

Prednost ovog proizvoda u odnosu na analogni jeste njegova odlična slika. Zato je odlična za praćenje vozila, predmeta, ljudi zbog digitalnih filtera koji spadaju u oblast video analitike. Sve popularniji su detekcija lica algoritmi, a glavni cilj je praćenje u relanom vremenu. Sa ovim softverskim alatima koliko god da zumirate, čak i u uslovima veoma loše vidljivosti, slika će biti maksimalno izošterna, tj. biće poprilično jasna.

Naravno, ovo je slučaj samo sa najkvalitetnijim IP kamerama čija je rezolucija od 1080 piksela na naviše. Uz veliki kvalitet dolazi i velika cena. Ako želite da se stalno osećate sigurno ove kamere jesu sasvim dobar izbor.

Pored visokog kvaliteta slike one, naime, pružaju i mogućnost da dati predmet obeležite i pratite njegovo kretanje i kretanje drugih predmeta ili lica oko njega. Recimo, obeležili ste sopstveni automobil. Ukoliko mu se neko sumnjiv približi vi ćete istog trenutka biti obavešteni mejlom.

Obezbeđenje je uz ovu kameru na izuzetno visokom nivou. Ona je u stanju i da prepozna lica ili prati registracije i za vas izoluje bitne predmete. Jedino što vam je potrebno jeste internet brzine 1-2Mbit u sekundi. Tako će se video sadržaj učitavati bez kočenja ili onih iritantnih kockica koje se stalno pojavljuju na neanalognim kamerama.

Još jedna velika prednost IP kamera u odnosu na analogne jeste njihovo PoE napajanje.

Jedan isti kabl se koristi i za dotok struje i za slanje video sadržaja.

Time je proces instalacije znatno olakšan, nećete imati obaveza oko dodatnih instalacija. Proizvod je dovoljno samo smestiti na mesto gde je potrebno i muke sa instalacijama su rešene.

Pored toga, IP kamere su savršene za teško dostupna mesta. Jedan od razloga i jeste gore pomenuto PoE napajanje. Drugi razlog je taj što ovaj proizvod ima ugrađen slot za memorijsku karticu. Svi snimci se automatski čuvaju na njoj, te može proći dosta vremena dok se memorijska kartica ne napuni. To značajno olakšava korišćenje ove kamere, ne morate se stalno penjati na nezgodna i nepristupačna mesta.

Ove kamere se praktično i same održavaju. U radnjama tehnologije može se naći više vrsta ovih proizvoda. Neke su otporne na vodu, neke na udarce.

Postoje i IP kamere koje su prilagođene isključivo noćnom režimu, te su u njih ugrađena i LED sijalice.

Mogu se i naći kamere sa svim ovim osobinama zajedno, izbor je zaista veliki.

Morate znati da se nekie kamere, obično jeftinije, mogu povezati samo na jednu, statičnu IP adresu. Dakle, preporučujemo vam da najpre proverite da li je adresa vašeg internet protokola statična ili dinamična. Mana statičnih adresa su komplikacije u povezivanju na javnu mrežu.

Dinamične IP adrese, takođe, mogu imati manu. Kako se adresa stalno menja, biće vam potrebno konstatno praćenje adrese. To je moguće uz pomoć DDNS uređaja. Ovaj uređaj je nekad potrebno zasebno kupiti, a nekad dolaze u paketu sa IP kamerom.

Osnovni tipovi IP kamera

IP kamere se proizvode u dva osnovna tipa. Oba tipa imaju jednako dobar kvalitet, razlika je samo u potrebama korisnika kojima su se proizvođači kamera hteli prilagoditi.

Prvi tip je centralizovana IP kamera. One se najčešće koriste u fabrikama, školama… mestima sa velikom površinom koje je potrebno pokriti većim brojem ovih uređaja. One funkcionišu sinhronizovano. Sve su povezane na mrežni digitalni snimač, ili ti NVR. Na digitalni snimač se mogu priključiti samo paran broj kamera (4, 5, 16 ili 32).

Putem NVR-a se određuje njihovo funkcionisanje i putem ove mreže se i čuveju video snimci. Odatle se obično prenose na neki drugi izvor memorije.

Denetralizovani tip kamere je sledeći osnovni tip. Ove kamere imaju drugačiju namenu od centralizovanog. Najčešće se koriste u kućnim uslovima, ili mestima gde nije potrebno svaki metar pokriti kamerama.

One mogu funkcionisati bez NVR-a. Možete naravno i koristiti više decentralizovanih kamera, ali one neće raditi sinhronizovano i za svaku pojedinačno ćete morati da nameštate funkcije. Stoga se decentralizovani tip preporučuje onima kojima je potrebno manje od četiri kamera.

Snimci se čuvaju u samim kamerama, mogu se prebaciti putem SD memorijske kartice. Takođe, uz internet možete gledati uživo snimak na vašem računaru.

Cena kamera

Cena kao i uvek zavisi od kvaliteta. Sve navedene prednosti većinom pripadaju skupljim kamerama. Zato pažljivo čitajte specifikacije svakog proizvoda da ne biste pogrešili u izboru vaše kamere.

Najjeftinije IP kamere imaju VGA rezoluciju, odatle kvalitet raste do 29 megapiksela, koje imaju sasvim solidan kvalitet. Najveći kvalitet sa, takođe, najvećom cenom imaju kamere sa HD ili Full HD tj. od 720 ili 1080p rezolucije. Ako planirate projketovanje i ugradnju ozbiljnog sistema sa mnogo ulaznih kamera, onda svakako konsultovati stručnjake za IP video nadzor, jer tu su performanse veoma bitne.

Stoga, cena varira od kvaliteta snimka, kao i drugih specifikacija. Najčešće se kreće između 5000 i 40 000 dinara. Ova cena je za naš standard nekima previsoka. Vremenom, kako se ove kamere budu sve više koristile, cena će sigurno opasti, pa će biti bliže onima koje sada imaju analogne kamere. Do tad će se sasvim sigurno još više unaprediti kvalitet snimaka IP kamera.

Exit mobile version