Baguje.COM

5 Social media trendova za 2018. godinu

Socijalne mreže

Sve teče, sve se menja u svetu društvenih mreža. U isti trend ne možeš dva puta zagaziti – dok dovršiš prvi korak, trend je već prošao i uveliko su svi u sledećem. Ako nisi brz i ne pratiš sve što se dešava oštrim okom, narodski rečeno, nema ti spasa.

Zato nije prerano da već danas razmišljamo o trendovima koji nas očekuju u 2018. godini. Idemo redom i držimo se najvažnijeg.

Još jači akcenat na „mobile first”. Trend se nastavlja

Neki trendovi se samo nastavljaju sve jačim intenzitetom iz godine u godinu ali to nije razlog da se ne nađu na listi. Koliko god da je svest o „mobile first“ strategiji bila važna u 2017, još važnija će biti u narednoj godini.

Facebook je priznao kao svoju najveću grešku to što je pre desetak godina smatrao da su pametni telefoni prolazni trend. Nakon tog strateškog promašaja, sve što rade najpre prilagođavaju mobilnim telefonima. U naredne 2-3 godine 60% korisnika pristupaće Facebooku isključivo preko pametnih telefona. Šta tek reći o platformama poput Snapchat-a i Instagrama koje su od samog starta mobile. Dakle, telefone u ruke.

Video, video, video. I taj trend se nastavlja

Ako se bavite društvenim mrežama i čitate relevantne sadržaje znamo da vam je priče o značaju video sadržaja pomalo preko glave. Šta reći klijentu kad pita u šta da ulaže? U video. Od čega očekivati najveći engagement? Od videa. Kako se izdvojiti iz mase? Videom.

Jedno je sigurno: kako god da se budu menjali algoritmi po kojima društvene mreže rangiraju sadržaj, te promene će ići u korist videa. Kraj priče.

Relevantan i originalan sadržaj je jedini put kojim se može ići

Opet moramo da spomenemo algoritme koji se stalno menjaju i koji određuju da li će neka objava imati reach od 3 ili 93 procenta ukupnog broja pratlaca. Zašto se menjaju? Zato što korisnici napuštaju društvene mreže koje im ne daju ono što oni žele da vide. Tako će ti isti korisnici otići i od bilo kog brenda.

Dakle, SEO u 2018. godini, manje proklinjanja novih promena u algoritmu a više analitičkog duha i relevantnog sadržaja. Mislite dugoročno o asocijama koje vaš brend budi kod ljudi. SSL sertifikati su jedan od stepenika na tom putu.

Direktna i personalizovana komunikacija

Aplikacije za razmenu direktnih poruka su sa nama od početka interneta sa namerom da uz njega ostanu do kraja. Nije prošla godina da nisu zabeležile rast koji prati i neprestani razvoj.

U 2018. godini od brendova se očekuje da još efektnije iskoriste prednosti direktne komunikacije, da ohrabre korisnike da im se obrate i da uvek budu rasploženi da na to obraćanje konkretno i personalizovano odgovore.

Ne odustajte od nijedne platforme

Ko je još uvek na Tviteru? Zar nisu svi sa Snapchata prešli na Instagram?

Tačno je da su društvene mreže prethodnih godina slobodno kopirale najbolje funkcionalnosti konkurencije i da manje više mogu ponuditi iste stvari. To nije razlog da se ne posvetite svima jer njihovi korisnici se i dalje razlikuju. Instagram je i dalje omiljena mreža milenijalaca, Snapchat okuplja znatno veći broj mlađe populacije dok Facebook postaje mreža za zrelije među nama.

Igrajte pametno. Trendovi su tu da se isprate i ispoštuju, a onaj glavni korak na koji se čeka smisliti sami.

Exit mobile version