Baguje.COM

Povratak u budućnost: Tehnologije koje će nam u potpunosti promeniti život do 2020. godine

U svojoj knjizi  “Poslovanje brzinom misli “, Bil Gejts je još 1999. godine uspeo da predvidi kako se ljudi u budućnosti neće odvajati od svojih malih uređaja, kako će ceo svet povezivati privatne stranice na kojima ćemo se čuti sa prijateljima i porodicom, kako će automatizacija postepeno zameniti određene poslove, kao
i još mnoge druge detalje koji su se do danas obistinili.

Svakako da nije jedini koji je imao komentar na to šta nas očekuje; Edvard Belami je davne 1888. godine pisao o kreditnim karticama, Oldus Haksli je prvom polovinom 20. veka detaljno govorio o naprednim mikrobiološkim metodama, a Rej Bredberi 1950-ih o uređajima koji će nam omogućiti da slušamo muziku na svakom koraku.

Kada ovako postavimo stvari, ne čini se nemoguće predvideti nešto što nas očekuje za svega 3 godine.

Automobili bez vozača

Decenijama unazad nas, između ostalih, i svetska kinematografija priprema na automobile koji će nas sami voziti, a možemo sa sigurnošću da potvrdimo da je ovo verovatno jedan od najiščekivanijih tehnoloških dostignuća, ne zato što želimo da mašina radi sav posao umesto nas, već zato što se pretpostavlja da bi ovo moglo da utiče na pad broja saobraćajnih nesreća.

Pre nekoliko godina smo se upoznali sa Google automobilom koji je programiran da sam vozi, a za Nissan Mercedes Benz 2020. godina predstavlja rok do kog bi trebali da lansiraju na tržište automobile koji će navigirati ulicama bez pomoći vozača. Naime, bez obzira na to koliko je čovek iza volana iskusan i oprezan, automatizovana motorna vozila sa ugrađenim laserima, radarima i video senzorima svakako podižu
sigurnost na putu na viši nivo.

Digitalni asistenti

Iako se mnogi od nas već uveliko oslanjaju na Siri i Cortanu na svakodnevnom nivou, kroz nekoliko godina ćemo videti i znatan napredak u pogledu njihovih sposobnosti. Trenutno nam pomažu da pratimo svoj dnevni raspored i obaveze, služe nam kao vodiči na nepoznatim putevima, pomažu pri pri kupovini namirnica, poklona za najbliže, itd.

Pa ipak nas kompanije koje stoje iza ovih digitalnih asistenata uveravaju
da će u bliskoj budućnosti naši digitalni asistenti postati još pametniji.
Danas im se obraćamo glasovnom komandom, a sledeći korak bi svakako
predstavljao njihovo osamostavljivanje, to jest mogućnost da predvide naše potrebe – na primer da nas obaveste kada treba da unajmimo dadilju, ili da automatski kupe bioskopske karte preko interneta nakon što samo predložimo osobi pored sebe da bi mogli pogledati neki dobar film.

No, uvek se postavlja pitanje privatnosti; da li želimo da nas uređaji koji
nas okružuju ‘prisluškuju’ dok razgovaramo? Da li želimo da im prepustimo
sve one više ili manje bitne odluke koje bismo trebali sami da donesemo?

Cigarete bez dima

Činjenica je da se kultura uživanja u duvanu razvila do te mere da nam
postaje teško da poverujemo budućnost u kojoj više neće biti pušača.
Međutim, daleko od toga da evolucija duvanske industrije stagnira.

Ako pogledamo hiljadama godinama u prošlost, primetićemo da su se načini
konzumacije duvana menjali – od nazalne i žvakanja duvana, preko prvih
motanih cigareta, sve do elektronskih uređaja koji ne sadrže duvan, niti
emituju duvanski dim ili neprijatne mirise.

Postoje predikcije da će 2020. godinu mnogi dočekati sa HNB (Heat-not-burn) uređajima poput IQOS-a. Bazirani su na principu nesagorevajućeg duvana, jer ga zagrevaju na temperaturi od oko 300°C, za razliku od klasičnih cigareta koje ga u potpunosti sagorevaju na oko 800°C. HNB uređaji predstavljaju poslednje tehnološko dostignuće duvanske industrije jer, kao njihovi prethodnici, dolaze bez pepela, dima i neprijatnih mirisa, ali ne izostavljaju duvan.

Nosiva tehnologija

Jeste da već sada mnogi uživaju u raznovrsnim Apple Watch funkcijama, ali kako bi bilo da posedujete uređaje koji bi mogli pozitivno da utiču
na vaše raspoloženje i zdravlje?

Thync je jedan od takvih gedžeta – blage vibracije kojima upravljate putem
aplikacije koja se nalazi na vašem telefonu vam omogućavaju da utičete na
emotivno i fizičko stanje vašeg organizma. Ovaj uređaj ima sposobnost da
vas umiri ili pak ispuni potrebnom energijom, zavisno od situacije u kojoj
se nalazite i naredbe koju mu zadate.

Takođe se na tržištu pojavio i Healbe Gobe, narukvica koja automatski
meri unos kalorija. No naučnici smatraju da će jednog dana ovaj uređaj biti
mnogo više od običnog “pomagala pri mršavljenju” i da će zajedno sa sličnim tehnologijama koje se nađu na tržištu značajno uticati na poboljšanje zdravlja na globalnom nivou.

Uprkos činjenici da ne naziremo kraj liste svih benefita koji dolaze sa
tehnološkim razvojem, uvek nas mori ista briga: šta je sa našom privatnošću? Naime, veštačka inteligencija, automatizacija i nadzor nas uvek drže pomalo  skeptičnima po pitanju vizije budućnosti i čine da se osećamo pomalo paranoičnima – razmišljamo da li nas konstantno neko posmatra, da li ćemo ostati bez posla i da li nas mašine poznaju bolje od naših najbližih.

Kakvo je vaše mišljenje?

Exit mobile version