Baguje.COM

Kako odabrati štampač po svojoj meri

Ako ste se u skorije vreme odlučili za kupovinu štampača sigurno ste zbog prezasićenosti tržišta tipovima i modelima naišli na jedan zid informacija, koji neiskusnim korisnicima često predstavlja kamen spoticanja. Međutim to je samo naizgled tako što ćete i sami shvatiti kad pročitate ovaj članak.

Pre nego što donesete odluku o tome kakav štampač vam treba, moraćete ozbiljno razmisliti o tome gde ćete ga koristiti i za šta. Kupujete li štampač za kancelariju ili za štampanje fotografija i dokumenata kod kuće? Da li vam je kvalitet proizvodnje važniji od brzine kojom štampač ispisuje stranice? Da li planirate štampati mnogo dokumenata u boji? Koliko često ga planirate koristiti? U nastavku vam donosimo brz pregled 5 najčešćih vrsta štampača sa njihovim prednostima i manama.

Inkjet štampači

Ako je štampanje u boji apsolutna nužnost, inkjet štampač može biti odličan izbor za vas. Najčešće dolaze sa CMYK poljima plave (cyan), ružičaste (magenta), žute i crne boje, iako neki foto-štampači kao što je Canon Pixma, u ponudi imaju mnogo više nijansi boja za bolji kvalitet štampe. Fotografije možete štampati i na nekim laserskim modelima u boji, ali kvalitet koji ćete videti na fotografijama odštampanim sa inkjet štapmačima će biti puno bolji.

Većina ink jet štampača štampa fotografije i dokumente veličine 8,5×11 inča, ali ako mislite da će vam trebati ispis većih dimenzija, onda odaberite foto-štampač širokog formata. Budući da su štampači sa tintom više usmereni prema ispisu fotografija, oni često imaju karakteristike koje olakšavaju ovakav način štampanja – kao što su portovi za memorijske kartice, povezanost sa raznim programima (kao što je PictBridge), Wi-Fi konekciju, direktan print fotografija sa digitalnog fotoaparata itd.

Inkjet štampači dolaze u dve glavne kategorije: multifunkcionalni i oni sa samo jednom funkcijom. Ako želite štampač koji skenira, kopira, i šalje faksove, onda odaberite multifunkcionalni inkjet model. Međutim, ako je vaš glavni fokus štampanje dokumenata, štampač sa jednom funkcijom će biti dovoljan za vaše potrebe.

Imajte samo na umu, da je cena multifunkcionalnih inkjet štampača pala toliko nisko da je praktički šteta odlučiti se za one sa jednom funkcijom, kada biste za skoro istu cenu mogli imati štampač  sa više funkcija. Dodatni skener vam uvek može dobro doći, a njihov kvalitet proizvodnje može biti jednako dobar kao i na jedinicama namenjenim samo printanju.

Laserski štampači

Ako želite štampač koji može podržati mali kancelarijski tim, laserski štampač je verovatno vaš najbolji izbor. Odlikuje ga puno brži ispis dokumenata od tintnih pisača, a ujedno imaju i duži radni ciklus. Budući da su laserski printeri namenjeni za brz ispis stranica, oni neretko imaju značajno veće ladice za papir od tintnih pisača. Umesto tinte, laserski printeri koriste tonere za ispis, a kao i kod tintnih printera, imaćete izbor između multifunkcionalnih modela, uz mogućnost dodatne uštede kupovinom zamenskih tonera. Nakon što ste se odlučili za kupovinu laserskog pisača jedino što vam preostaje je odluka o kupovini color ili klasičnog monohromatskog modela. Važno je napomenuti da su color modeli poprilično skuplji i ako vam ispis slika nije visoko na listi prioriteta, ovaj model će se najverovatnije pokazati kao neisplativa investicija. Međutim, ako planirate štampati samo tekstualne dokumente, mono laserski štampač (crno-beli) će biti sasvim dovoljan za vaše potrebe.

Multifunkcionalni štampači

Pod multifunkcionalne štampače spadaju oni modeli koji štampaju, kopiraju, skeniraju, a određeni i šalju i fax, što ih čini prilično korisnim za preduzetnike koji imaju kancelariju kod kuće. Ovi štampači štede prostor kombinacijom više uređaja u jednu celinu. Kao što je gore već spomenuto, inkjet i laserski štampači su dostupni kao višenamenski uređaji, tako da proverite prethodna dva poglavlja kako bi utvrdili odgovaraju li inkjet ili laserski multifunkcionalni štampači vašim potrebama. Budući da su ti modeli usmereni više prema poslovnim korisnicima, često imaju karakteristike pogodne takvim korisnicima, kao što su automatski obostrani ispis i automatsko pokretanje (uvlačenje) dokumenata za skeniranje više stranica odjednom.

Foto štampači

Foto štampači dolaze u nekoliko varijanti. Neki inkjet multifunkcionalni štampači imaju mogućnosti  poput čitanja memorijskih kartica, povezivanje sa PictBridge te LCD ekran u boji za pregled i uređivanje slika direktno na štampaču. Namenski foto štampači, međutim, rade samo ispis fotografija. Oni često imaju široku lepezu boja tinte koja nadilazi standardne CMYK nijanse, i nude mogućnost ispisa na papiru dimenzija većih od 8.5×11 inča (kojim ćete biti ograničeni na većini multifunkcionalnih štampača).

Poslovni štampači

Ovi štampači mogu varirati u zavisnosti o kakvom se poslu i firmi radi, ali većina štampača namenjenih za velike koorporacije imaju neke iste karakteristike. Većina su multifunkcionalni uređaji što znači da zaposleni lako mogu štampati, skenirati, kopirati i slati fax, sve sa jednog uređaja. Ujedno imaju mogućnost automatskog obostranog ispisa i automatskog uvlačenja dokumenata za skeniranje više stranica odjednom (ADF). Takođe, tu je i mogućnost Wi-Fi umrežavanja što korisnicima omogućuje da se neometano služe štampačem bez potrebe za direktnim spajanjem. Imaju velike fioke za papir, kao i mogućnost korištenja zamenskih boja i tonera, koji vam dugoročno mogu doneti značajnu uštedu.

Kao što vidite ponuda štampača danas je zaista ogromna. I za nekog ko kupuje svoj prvi štampač, bilo za kućnu ili kancelarijsku upotrebu, može biti konfuzno koji model odabrati i koje karakteristike tražiti u štampaču. Za početak je svakako potrebno razmisliti koja će primarna namena štampača biti, koliko mislite da ćete štampati, i sa tim na umu tražiti najpogodniji model koji će najekonomičnije pokriti sve vaše potrebe.

Exit mobile version