Baguje.COM

Kako igrati Xbox 360 igre na vašem Xboxu One

Microsoftov Xbox One sada može pokretati ograničen broj Xbox 360 igara. Ali to nije tako jednostavno kao na primjer da samo umetnete bilo koji stari disk i pokrenete igru. Samo neke igre će raditi, a Xbox One ih pokreće preko emulatora.

 

Kako kompatabilnost s prethodnom verzijom radi

Xbox One obično nije sposoban pokretati Xbox 360 igre. Međutim, Microsoft je kreirao emulator koji simulira hardver i softver Xboxa 360. Xbox 360 igre se pokreću unutar ovog emulatora. U pitanju je nešto slično načinu na koji virtualne igre rade na Nintendo Wii U i Wii konzolama, ili kako starije igre rade na emulatorima na računaru.

Međutim, ne mogu se baš sve igre pokrenuti preko emulatora. Ukoliko imate Xbox 360 igru koja je kompatabilna sa vašim Xboxom One onda možete umetnuti disk u Xbox One pogon. Xbox One će tada preuzeti drugačiju verziju igre sa Microsoftovih servera i učiniti je dostupnom na vašoj konzoli pored ostalih instaliranih igara. Ako posjedujete digitalnu kopiju igre, možete je preuzeti sa Microsoftovih servera baš kao što bi preuzeli bilo koju drugu digitalnu Xbox One igru.

Nakon što uspijete pokrenuti igru trebala bi raditi bez ikakvih problema. Možete čak koristiti Xbox One DVR opciju za snimanje svog igranja Xbox 360 igre. Testiranjem mnogih glavnih igara može se doći do zaključka da neke čak imaju bolji performans na Xboxu One nego na Xboxu 360, međutim neke igre imaju manje bugove i grafičke probleme.

Opet napominjemo, ovo je moguće samo ako je Microsoft napravio igru kompatabilnom sa Xbox One konzolom. Svaki proizvođač igara bi trebao potpisati ovo, a to nisu svi proizvođači uradili sad za sad.

 

Kako provjeriti da li će vaša Xbox 360 igra raditi na Xboxu One

Prije nego što krenete naći Xbox 360 igru za vaš Xbox One, provjerite da li je zapravo kompatabilna. Dio o kompatabilnosti s prethodnim verzijama na Microsfotovoj web stranici za Xbox sadrži sveobuhvatan popis igara sa kompabilnosti na prethodne verzije, a usput pokazuje i igre koje su tek nedavno dodane u program. Postoji i samo tekstuelna lista ovdje.

Ako igra koju želite igrati nije kompatabilna s prethodnim verzijama, onda provjerite opet nekada poslije. Microsoft redovno dodaje više igara u ovaj program kompatabilnsoti s prethodnim verzijama.

 

Kako instalirati i igrati Xbox 360 igre na vašem Xboxu One

Ako još uvijek nemate igru koji želite da igrate, postoje dva načina da je dobijete. Prvi način jeste da nabavite fizičku kopiju igre. Ovo može biti novi ili korišteni primjerak, tako da možete pronaći dobre ponude na web stranicama kao što su eBay ili Amazon (ili u vašoj lokalnoj prodavnici video igara).

Korištene kopije rade veoma dobro, jer Xbox One ne pokreće igru direktno sa  diska, već samo treba da ga provjeri i vidi o čemu se radi. Stvarna igra se skida sa Microsoftovih servera i pokreće sa hard diska vašeg Xboxa One. Čim konzola prepozna disk, ostalo je sve u redu.

Kada nabavite disk, umetnite ga u vaš Xbox One. Pojavit će se poruka kako Xbox One mora da preuzme “update” za igru. Zapravo skida cijelu prenesenu verziju igre.

Nakon završetka samo trebate pokrenuti igru kao što bi svaku drugu. Disk se mora nalaziti u vašoj konzoli tokom igranja kako bi Xbox One potvrdio da zaista posjedujete tu igru, ali igra će zapravo raditi preko internog diska.

Digitalne kopije Xbox 360 igara također možete kupiti preko Microsoftove Xbox trgovine. Ukoliko već posjedujete digitalnu kopiju igre istu ćete pronaći dostupnom za instalaciju na vašem Xboxu One uz ostale normalne Xbox One igre koje posjedujete. Otiđite na My Games and Apps, pa na Ready to install opciju kako bi vidjeli igre i aplikacije koje možete instalirati.

Ako imate Xbox Live Gold pretplatu bit ćete u mogućnosti da preuzimate besplatne Xbox 360 igre svaki mjesec. Microsoft je obećao kako će sve moderne Xbox 360 igre biti povezane sa Xbox Live Gold opcijom i kompatabilne sa Xboxom One.

 

Kako DLC funkcioniše?

 

Sadržaj dostupan za preuzimanje (downloadable content, skraćeno DLC) kompatabilan sa Xbox 360 igrama je dostupan i na Xbox One konzoli.  DLC možete kupiti preko Xbox trgovine u i radit će bez problema u verziji igre kompatabilnoj sa prethodnim verzijama, baš kao što bi radio na Xboxu 360.

Igre sa DLC paketima bi također trebale raditi bez problema. Na primjer, Red Dead Redemption za Xbox 360 je dostupna u tri različita izdanja: Red Dead Redemption (standardno izdanje), Red Dead Redemption: Undead Nightmare i Red Dead Redemption: Game of the Year izdanje. Sva tri diska su kompatabilna i rade baš onako kao što bi očekivali. Disk “Game of The Year” izdanja dolazi sa svim dodatnim sadržajem i radit će bez problema u igri. Međutim, disk standardne verzije igre ne dolazi sa dodatnim sadržajem, ali možete kupiti DLC sa Xbox trgovine i bit će omogućen u vašoj igri.

Teortetski ovo bi trebalo raditi za većinu igara. U praksi ako na primjer stavite disk sa Fable II: Game of The Year izdanjem, Xbox One će preuzeti standardnu verziju Fable II igre. Sistem želi da kupite DLC koji bi trebao biti uključen sa igrom. Čini se kako Xbox One ne može prepoznati razliku između standardnih i “Game of The Year” verzija. Xbox One će možda biti “zbunjen” kada su u pitanju “Game of The Year” izdanja i njihovi DLC-ovi također, ali nismo sigurni da li je ovo problem vezan samo za neke specifične igre ili ne.

Sve u svemu, ovaj sistem funkcioniše sasvim solidno i sa njim ćete moći igrati vaše stare Xbox 360 igre za kratko vrijeme.

Exit mobile version