Baguje.COM

8 stvari koje trebate znati prilikom kupovine kineskog smartphonea

Potpuno novi svet smartphone uređaja

U martu ove godine se pojavila lista najboljih ponuđača telefona na svetu. Na njoj se nalazilo dvanaest imena, a od tih dvanaest osam su bili kineska imena.

Već nekoliko godina kompanije kao što su OnePlus, Huawei, Xiaomi, Vivo i Oppo proizvode veoma kvalitetne uređaje i gotovo su nezaustavljivi u svom usponu. Sigurno se pitate da li je kupovina kineskog mobilnog dobra ideja ?

Uz malo snalažljivosti i znanja možete nabaviti super kineski smartphone za veoma dobru ponudu, uz specifikacije koje mogu parirati i najjačim telefonima koji su trenutno na tržištu.

Postupak kupovine je općenito vrlo različit i postoji mnogo dobrih potencijala  kojih bi trebali biti svesni. Tako da pročitajte nastavak teksta za osam stvari koje su vrlo korisne prilikom kupovine kineskog smartphonea.

1.) Istražite uređaj koji planirate kupiti

Ovo se može činiti kao očigledan prvi korak, ali u realnosti je ovo mnogo teže nego što mislite. Za početak moglo bi biti teško doći do pouzdanih recenzija za mnoge uređaje, posebno one manje poznatih kompanija kao što su Doogee, Elephone i Cubot.

Postavite cenu koju ste spremni platiti, malo pretražite internet i izvucite listu od tri ili četiri telefona koja vam izgledaju posebno (na primjer Xiaomi Mi5, Elephone P9000 i Meizu Pro 6).  Bitno je napomenuti da kineske firme vole praviti phablete, tako da bi oni sa manjim rukama mogli naći njihove mogućnosti ograničenim.

2.) Sa 4G ili bez 4G?

Svako želi super-brzi internet na pametnim telefonima, tako da ključna stvar za provjeriti jeste da li su telefoni koje pretražujete na podršci ispravnih LTE mreža za vašu državu. Na primjer, mnogi kineski telefoni dolaze bez Band 20 podrške koju koristi O2 u Velikoj Britaniji, što bi značilo da ne bi mogli koristiti 3G ili 4G internet ili mrežu kad ste u toj državi.

3.) Izbjegavajte potištena ažuriranja

Sljedeća stvar koju trebate uraditi je da malo dublje istražite kompaniju koja pravi smartphone. Uzmimo Xiamoi na primjer. Svaki telefon iz ove kompanije dolazi sa MIUI operativnim sistemom, zamaskiranim Androidom. Xiaomi redovno ažurira svoj softver, doneseći nove Android verzije svojim korisnicima na relativno pristojnoj brzini (iako treba napomenuti da njihovi uređaji ne dolaze sa Google aplikacijama ili Google Play Trgovinom, tako da ćete te to morati sami instalirati).

Međutim, Xiaomi politika ažuriranja je iznimka, a ne pravilo, tako da ako namjeravate da imate vaš uređaj duži period trebali bi tražiti proizvođača sa reputacijom vezanom za podršku ažuriranja softvera, inače će se prvi bug na koji naiđete nastavljati pojavljivati beskonačno.

4.) Podrška nakon prodaje

Postoji još jedna važna stvar koju trebate imati na umu pre kupovine kineskog smartphonea, a to je podrška nakon prodaje. Ako želite biti u mogućnosti pristupiti podršci u slučaju problema sa vašim novim telefonom ne kupujte “sive izvoze”.

U slučaju da se vaš uređaj pokvari vrlo je teško doći do određenih delova za popravku, iako bi se ova situacija trebala popraviti uskoro.

5.) Izbor dostavljača

Ovo je možda i najvažniji korak, jer bi pogrešan izbor mogao proizvesti sedmice, možda i mjesece razočarenja i frustacije.

Različiti proizvođači prodaju kroz različite web trgovine. Meizu i Oppo telefoni općenito se mogu kupiti preko Amazona, dok su Xiaomi uređaji dostupni na stranicama tipa AliExpress i GearBest, a drugi, ukljujući OnePlus, imaju svoje vlastite online trgovine.

Ako je moguće, pokušajte koristiti trgovinu koja isporučuje zalihe iz skladišta koje je blizu vama i pobrinite se da dobijete garanciju isporuke.

6.) Mogućnost instaliranja ROM-ova

Zbog firewall ograničenja u Kini neki telefoni dolaze bez Google paketa instaliranih aplikacija. Ovi uređaji većinom rade na prilagođenom programskom paketu (ROM) koji je kamoflaža preko Android platforme.

Ovo nužno ne znači da ćete biti u posjedu neuspjeha, jer Google ponude možete dobiti sa međunarodnim ROM-om, sa podrškom na vaš jezik i Google Play trgovinom.

Mnogi dobavljači daju mogućnost isporuke sa međunarodnim ROM-om, ali pazite se ovoga, jer neki uređaji znaju doći sa predinstaliranim malwareima.

Izaberite uređaj sa bootloaderom koji se da otključati i po mogućnosti sa microSD slotom i provjerite da li je međunarodni ROM dostupan. Nakon toga ručno možete flashovati ROM na telefon uz potencijalnu sigurnost da nećete uneti neugodne malware ili neke zlonamjerne aplikacije.

7.) Naplata carinskih usluga

Još jedna stvar koje morate biti svjesni prilikom kupovine bilo kojeg telefona iz prekooceanskih zemalja jeste mogućnost naplate carinske usluge. Isporuka uređaja iz vaše vlastite zemlje će izbjeći ovu situaciju, ali to nije uvek dostupna opcija.

Obično uređaju koji se isporučuje iz Kine će trebati nekoliko sedmica da stigne, a kada se to dogodi ponekad je potrebna dodatna naplata proporcionalna ceni uređaja, što je nekad i do 20%.

Pazite jer je ovaj faktor potencijalno dodatni trošak prilikom isporuke proizvoda, telefon koji izgleda jefitno može odjednom postati veoma skup, samo zbog ovoga.

8.) Namještanje postavki

Dakle uspjeli ste!  Svaka stavka je prekrižena osim jedne – podešavanje uređaja tako da se može koristiti. Na ekranu za postavljanje, napravite promjenu jezika na engleski ili jezik koji govorite.

Nakon ovoga, ostaje problem instaliranja Google Play trgovine, ako već nije prisutna i ako ste u mogućnosti da to uradite. Na Xiaomi uređajima se to može postići tako što preuzmete aplikaciju sa Xiaomi trgovine, dok drugi uređaji zahtevaju puno flashovanje.

Zaključak

Kupovina telefona iz daleke lokacije može biti vrlo nagrađujući proces. Ako pratite naše savjete, koristite zdrav razum i spremni ste da izdvojite nešto vremena na istraživanje korisničkih foruma – nema boljeg izvora informacija osim onoga ko je već napravio kupovinu – možete dobiti veoma moćan uređaj koji dobro izgleda za impresivno nisku cenu.

Exit mobile version