Baguje.COM

Šta je duplirani sadržaj i zašto je loša ideja krasti tuđe tekstove?

Duplirani sadržaj predstavlja kompletan sadržaj ili veće blokove sadržaja koji se ponavljaju na različitim stranicama istog ili različitog domena. Drugim rečima, duplirani sadržaj je obično kopija stranice objavljena kao zasebna stranica u očima Googla i drugih pretraživača.

Duplirani sadržaj može prouzrokovati lošiju poziciju u rezultatima pretrage i obično je znak da SEO optimizacija sajta nije obavljena na zadovoljavajući način.

Zašto je duplirani sadržaj problem?

Google ne smatra automatski duplirani sadržaj pokušajem da se prevari njegov algoritam i utiče na poziciju u rezultatima pretrage ali ukoliko je stranica sa originalnim sadržajem već indeksirana, sve ostale sa istim sadržajem mogu biti izuzete iz rezultata pretrage.

Ukoliko su stranice sa dupliranim sadržajem na istom domenu, recimo proizvodi različite zapremine i kilaže sa istim opisom, ili lokalizovane stranice predstavništva u različitim gradovima, Google može u potpunosti izbaciti ove rezultate iz pretrage i prikazati samo po jedan koji smatra najvažnijim. Na ovaj način određene stranice se nikada neće prikazivati na Googlu i profit kompanije može trpeti direktne posledice.

Ukoliko je duplirani sadržaj na različitim domenima, Google može to smatrati pokušajem da se prevari njegov algoritam i kazniti sajt lošijom pozicijom stranice, domena, a u retkim situacijama, ukoliko je kopiranje sadržaja uobičajena praksa, i u potpunosti ukloniti kompletan sajt iz svog indeksa.

Slično se može desiti i na jednom domenu ukoliko se isti, neznatno izmenjeni tekst koristi za optimizaciju različitih stranica po ključnim rečima.

Kako izbeći problem sa dupliranim sadržajem

Problem sa dupliranim sadržajem najlakše se rešava tako što se u startu izbegava. Originalni sadržaj ne samo da popravlja plasman stranica na pretraživačima već i pozitivno utiče na korisničko iskustvo posetilaca.

Ponekad se, ipak, duplirani sadržaj ne može izbeći. U takvim situacijama pomaže korišćenje rel=”canonical” tagova u zaglavlju stranica i 301 redirekcija u .htacces fajlu na serveru (301 redirekcija u potpunosti preusmerava saobraćaj na željenu stranicu i treba se oprezno koristiti). rel=”canonical” i 301 redirekcija šalju signal pretraživačima koja je preferirana adresa stranice, kao i da posećena stranica treba da prenese svoj autoritet na željenu. Ovako se izbegava i kanibalizacija sadržaja, odnosno borba različitih stranica sajta za plasman na pretraživačima za iste termine pretrage.

Za duplirani sadržaj na različitim domenima takođe se mogu koristiti rel=”canonical” elementi, ili redirekcija 301 u situacijama preseljenja domena, recimo. U drugim situacijama, kao što je citiranje velikih blokova teksta ili kopiranje bez namere da se utiče na rezultate pretrage, obično je navođenje izvora i povratna veza ka originalnom sadržaju dovoljan znak Googlu da je sadržaj preuzet bez loše namere.

Ovi linkovi ne samo da kredituju originalnog autora već njegovom tekstu prenose i određenu SEO vrednost.

Exit mobile version