Baguje.COM

Kako da proverite ko sve linkuje vaš online sadržaj?

Linkovi ka sajtu i pojedinačnim stranicama (backlinks) bili su i ostaju jedan od glavnih faktora na osnovu kojih Google i drugi pretraživači rangiraju i korisnicima pružaju najbolje rezultate pretrage. To je i sasvim logično – broj linkova ka određenom sadržaju pokazatelj je njegove popularnosti i relevantnosti, pogotovo ukoliko su u pitanju linkovi sa sajtova koji imaju visok rang i pretraživači ih smatraju autoritativnim u određenoj oblasti.

Postavlja se pitanje postoji li uopšte potreba da znamo ko sve ima link ka našem sajtu? Kada link već postoji naš posao je završen i fokus treba da bude izgradnja novih linkova. Ova tvrdnja nije istinita iz najmanje tri razloga:

  1. Broj i autoritet dolaznih linkova pomaže nam da se uporedimo sa konkurencijom
  2. Postojeći dolazni linkovi pružaju nam uvid u nove marketinške prilike
  3. Ukoliko linkovi dolaze sa posebno nekvalitetnih sajtova naš sadržaj može biti kažnjen nižom pozicijom na Googlu

Konkurencija

Ukoliko pokušavate da se pozicionirate za određeni termin u rezultatima pretrage, budite sigurni da i konkurencija čini isto. Broj linkova i autoritet sajtova sa kojih dolaze često se ispostavljaju kao presudan faktor jer je sâm sadržaj nešto čemu svako posvećuje najveću pažnju. Znati broj sopstvenih backlinkova prvi je korak u razumevanju svoje pozicije na pretraživačima i pokušaju da se ona popravi.

Marketing

Ukoliko primetite određeni broj linkova sa sajtova koji nisu u vašoj oblasti, otkrivate novu priliku za promociju sadržaja i na drugim sajtovima u toj oblasti. Ovo se često dešava u blisko povezanim granama kao što su kuhinjski proizvodi i blogovi posvećeni hrani, ili zdrav život, fizička aktivnost i pravilna ishrana, ili alati i uradi-sam sajtovi. Ovo vam takođe pruža konkurentsku prednost jer nekada možete uočiti prilike koje vaši konkurenti neće uočiti.

Pozicioniranje

Google ima striktnu politiku koja se tiče stvaranja backlinkova. Promocija sadržaja je u redu ali bilo kakva kupovina linkova, razmena linkova za proizvode i usluge ili veliki broj niskokvalitetnih linkova sa sajtova koji spamuju posetioce ili preusmeravaju sadržaj može biti razlog za kaznu i lošiju poziciju u rezultatima pretrage.

Znanje koji sve linkovi vode ka vašem sajtu pomaže vam ne samo da sprečite ovakve situacije već i da ih uspešno prevaziđete ukoliko se dogode.

Kako proveriti linkove ka sajtu

Za proveru backlinkova i sajtova sa kojih dolaze možete koristiti Google Search Console, nekadašnji Webmaster Tools. Ova alatka daje vam i mnoge druge mogućnosti koje će vam koristiti za analizu i SEO optimizaciju sajta, ali u ovom slučaju fokusiraćemo se samo na backlinkove.

Alatka je besplatna. Dovoljno je da se prijavite svojim Google nalogom, dodate vaš sajt prateći uputstva (trebaće vam administratorski pristup sajtu ili već otvoren Google Analytics nalog) i to je sve. Biće potrebno određeno vreme da se sajt indeksira i da se linkovi prikupe, nekad su dani i nedelje u pitanju, ali jednom postavljen nalog koristićete sve dok koristite i sâm sajt.

Svi linkovi ka vašem sajtu, broj linkova sa svakog domena, tekst koji je najčešće linkovan (anchor text) i pojedinačne strane koje su linkovane možete pronaći u Search Traffic > Links to Your Site.

Exit mobile version