Baguje.COM

Kako da povratite mesto na disku nakon upgrade-a na Windows 10

Svima je već poznato da veoma lako možete da upgrade-ujete računar sa Windows 7 ili novijeg na najnoviji Windows 10. A da li vam je poznato da Windows 10 čuva vaše stare sistemske fajlove nakon ovog upgrade-a i zauzima dragoceno mesto na vašem novom sistemu (baš na C: tj. sistemskoj particiji) ? Ovim uputstvom ćemo osloboditi to dragoceno mesto, u nekim situacijama i do 20GB prostora.

Prvo otvorite Windows Explorer i kliknite desni klik na particiju na koju ste instalirali Windows 10 (najverovatnije C: particija):

Odmah zatim, kada vam se otvori prozorče, odaberite opciju “Disk Cleanup“:

Sistem će sada pretražiti disk za privremene i nepotrebne fajlove, a kada to uradi, sledeća stvar je kliknete na dugme “Clean up System files“:

Ova opcija sada pretražuje stare i nepotrebne sistemske fajlove, i kada to uradi, videćete opciju “Previous system instalations”. 

Nakon što ste označili opciju, kliknite na dugme “Ok”. Ovo će obrisati stare instalacije sistema sa koje ste upgrade-ovali na Windows 10, i posle ovoga nema više povratke na stari sistem. Ovo uradite samo ukoliko ste zadovoljni sa Windows 10 sistemom i ne nameravate se vraćati na staro. Nakon klika na dugme “Ok”, oslobodićete sistemsku particiju na računaru za oko 20GB prostora.

Uživajte!

 

Exit mobile version