Baguje.COM

Investicije za vaš startup

Prezentovanje startup projekata na investicionoj ekspediciji “Startup Sabantuy 2015” za region Balkana, održaće se 23. maja u hotelu “Metropol Palace” u Beogradu. Startup projekti iz našeg regiona predstaviće se ruskim investitorima (5 investicionih fondova) u pokušaju da dobiju novac za realizovanje svojih ideja.

Ako imate inovacioni, visokotehnološki projekat i zainteresovani ste da dobijete novac za investiranje (a ujedno i proverite šta drugi o njemu misle), možete ga prijaviti preko sajta Sabantuy. Učešće je besplatno.

Projekat treba da nudi visokotehnološki proizvod ili uslugu u oblastima: IT (hardver i softver), edukacija (onlajn-servisi), industrija (servisiranje konkretnog potrošača/grane), fintech, medicina (servisi ili oprema) – mobilni servisi i dodaci, oblaci, e-commerce, baze podataka, korporativni i korisnički programi, igrice… Poželjno je da se projekat nalazi u početnoj fazi ili u fazi ranog razvoja, mada se razmatraju i već postojeći proizvodi.

U svakom gradu, kroz koji prolazi ekspedicija “Startup Sabantuy 2015“, predstavnici fondova će za sebe izabrati jedan potencijalno interesantan projekat. Ti projekti će dobiti poziv u IT-park na mesec dana, na akceleracioni program Sabantuy CEO CAMP, koji se organizuje zajedno sa RIS Ventures. Preduzetnici će steći praktične navike za određivanje ključnih metrika projekta, dobiće mogućnost da rade zajedno sa osnivačima globalnih IT-kompanija i da značajno ubrzaju razvoj svojih startapova. To je neophodno, jer su fondovima potrebne potvrde osnovnih hipoteza i metrika projekta, a smatraju da je mesec dana sasvim dovoljno da se pokaže životna sposobnost biznis-modela projekta. Kada urade određene zadatke i potvrde osnovne metrike projekta, učesnici akceleracionog programa će biti na korak od zaključenja ugovora sa investitorom. Odluka o investiranju određenih projekta, biće doneta na kraju akceleracionog programa, tj. 11. jula, kada će startapovi predstaviti svoje detaljne prezentacije sa svim ciframa, činjenicama i planovima razvoja.

Najčešći kriterijumi za izbor projekata na ovakvim konkursima su:

– imati radni prototip
– biti orijentisan na brzorastuće tržište
– posedovati potencijal za izlazak na međunarodno tržište
– tehnologija treba da bude shvatljiva
– predstaviti biznis model, koji omogućuje, u slučaju neophodnosti, da se brzo izađe na nivo rentabilnosti
– menadžment kompanije treba da ima odgovore na pitanja: “zašto smo mi bolji?”, “zašto je to potrebno?” i “zašto verujemo u ovaj biznis?”.

Ako iz vaše prezentacije investitori shvate da vaš projekat zadovoljava te uobičajene kriterijume ili više od toga, verovatno ćete dobiti novac za investiranje. Jedan od investicionih fondova, koji će razmatrati projekte iz našeg regiona, je i Runa kapital.

Pre nekoliko meseci (početkom novembra 2014) održan je forum Belgrade Venture. Među predavačima na forumu, bio je i Dmitrij Čikačev, direktor fonda Runa kapital, koji je tada dao intervju Kuriru.

Po njegovim rečima, taj fond želi da uloži u naš region više od 200 miliona dolara. Koliko ćete vi uzeti?

Exit mobile version