Baguje.COM

Šta uraditi sa starim Android telefonom pre prodaje ?

 

Ukoliko planirate da prodate svoj stari Android telefon (ili bilo koji drugi, ne mora biti Android), evo nekoliko koraka koje bi trebali uraditi pre same prodaje telefona. 

  1. Izvadite SIM karticu
    Prva stvar koju treba uraditi kada pripremate stari telefon za prodaju jeste vađenje SIM kartice. Čak iako dobijate novu SIM karticu uz nov telefon, staru izvadite jer sadrži sigurno neke informacije koje su samo vama bitne. Možda će vam biti potrebna alatka za vađenje SIM kartice napolje, a ukoliko je nemate, pročitajte uputstvo sa čim sve možete izvaditi SIM karticu.
  2. Uklonite SD karticu
    Ukoliko imate SD karticu u telefonu, obavezno je uklonite jer ona nije sastavni deo telefona i nikada se ne prodaje zajedno sa telefonom. Takođe, i na njoj možete imati poverljivih informacija pa je potrebno dobro proveriti da li je SD kartica ostala u telefonu pre same prodaje.
  3. Obrišite sve podatke sa telefona
    Ovo je sigurno i jedan od najbitnijih koraka, a to je brisanje svih podataka i podešavanja sa telefona, tj. vraćanje istog na fabrička podešavanja. Ono što je potrebno uraditi da bi vratili telefon na fabrička podešavanja je pronađi u meniju i podešavanjima opciju baš za to.

    Opcija se obično nalazi u Settings – Backup/Restore i najčešće se naziva “Factory reset”. Ono što se briše sa ovom opcijom između ostalog je i:
    * Podešavanja Google naloga
    * Podešavanja telefona i svih aplikacija
    * Muzika i fotografije
    * Sve dodatne aplikacije koje ste instalirali nakon kupovine telefona
    * Sva podešavanja telefona koja ste ručno menjali
  4. Fizički očistite telefon
    Ono što je možda i najbitnije je prvi utisak koji kupac stekne kada vidi telefon koji prodajete. A prvi utisak je sigurno fizičko stanje telefona, tj. u kakvom je stanju ekran telefona, koliko je prašnjav kada ga otvorite i sve ostalo što ide uz to. Zato je veoma bitno da odvojite malo više vremena i detaljno očistite vaš telefon od nečistoća i posebno obratite pažnju na deo gde je baterija jer se tamo najviše skuplja prljavštine.
  5. Spakujte ga u originalno pakovanje
    Još jedna bitna stvar je da se telefon spakuje u originalno pakovanje pre prodaje, sa svim dodacima koje ste dobili uz njega (slušalice, adapter za struju, uputstva itd). Takođe, ukoliko ste kupovali neke dodatke (dodatne maske, nalepnice, futrole) obavezno i njih stavite uz telefon jer takve stvari dižu cenu vašem telefonu u toku prodaje, a vama sigurno više neće koristiti jer se skoro svi dodaci prave samo za taj telefon.

 

Exit mobile version