Baguje.COM

Sada i zvanično, Android 5 je Lolipop

Nekoliko sati nakon što smo rekli da će Android 5 nositi ime Lolipop (lizalica), to je zvanično i potvrđeno na predstavljanju Nexus 6 i Nexus 9 uređaja.

 

Dakle, Nexus  5 je Lolipop, a ono što on donosi je sledeće:

Material Design

Ovo je nešto o čemu smo već pričali, nov pravac u dizajnu koji “gura” Google a koji predstavlja skup pravila u dizajnu koji bi trebao da se koristi u aplikacijama za nov Android sistem. U pitanju su responsive mogućnosti, određene animacije, pravila prilikom kreiranja menija i još mnogo toga. Google tvrdi da su uspeli da postignu realne senke uz pomoć “svetla”, novih boja, izgleda teksta i još mnogo toga, a sve to na ekranu vašeg Android uređaja.

Obaveštenja

Baterija

Sigurnost

Deljenje

Veze

Performanse

Ostalo

I naravno još mnogo toga drugog, naviše za programere Android aplikacija, ali o tome nećemo u ovom tekstu.

Nexus telefoni koji će sigurno moći da koriste Android 5 su Nexus 4, 5 dok će Nexus 6 i 9 već biti fabrički sa ovim sistemom. Takođe, i Motorola se već javila i objavila da će njeni modeli Moto X (1. i 2. gen), Moto G (1. i 2. gen), Moto E, Droid Ultra, Droid Maxx i Droid Mini takođe dobiti update na Android 5.

Više o Android 5 Lolipop verziji možete pronaći i na zvaničnoj prezentaciji na adresi http://www.android.com/versions/lollipop-5-0/

Exit mobile version