Baguje.COM

WordPress na verziji 4.0

Svi znaju za WordPress, ili ste bar čuli za njega, i od danas, najnovija verzija nosi broj 4.0. Uz mnogo kozmetičkih izmena, ali i onih u pozadini (za programere kojih je svakim danom sve više zbog jednostavnosti programiranja i upotrebe WordPressa), Automattic, firma koja radi na razvoju WordPressa objavila je najvažnije promene u novoj verziji.

Lakši pregled slika

Osvežen je deo koji je namenjen razgledanju i pronalaženju poslatih slika na sajt, poznatiji i kao media manager. Nov “mrežni” izgled vam omogućava da mnogo lakše pronađete fotografiju ili dokument koji ste ranije poslali, a u saradnji sa osveženim sistemom za slanje dokumenata iz prošle verzije, sve oko multimedijalnih fajlova na wordpressu se sada odvija bar 3-4x brže nego ranije.

Brže postavljanje video klipova

U suštini, ne radi se samo o video klipovima, nego o načinu postavljanja sadržaja drugih sajtova na wordpress sajt (eng. embed). Dakle, dovoljno je recimo samo postaviti ceo link do youtube videa i on će se automatski prikazati kao player na vašoj vesti-postu. Video klip ispod sve pokazuje

//s.w.org/images/core/4.0/embed.mp4

Poboljšano samo pisanje tekstova

Za ovu vest imam samo jednu stvar da kažem, a to je KONAČNO DA SU SE SETILI ! Dakle, ukoliko pišete dugačke tekstove i sadržaj vam ode nekoliko stranica ispod, a eto baš tamo “dole” hoćete da ubacite sliku, morali ste ranije da skrolujete skroz na vrh teksta jer se tamo nalazilo dugme za ubacivanje slika, sada je to pojednostavljeno jer traka sa alatkama (toolbar) vas prati u toku pisanja teksta i uvek se nalazi na vrhu ekrana koji trenutno gledate. Takođe, video klip ispod sve pokazuje:

//s.w.org/images/core/4.0/focus.mp4

Pronalaženje dodataka

Pored ove dve velike izmene, poboljšano je još pronalaženje dodataka (plugin) pa je cela stranica za pregled dodataka reorganizovana, dodaci su podeljeni na osnovu više kriterijuma itd.

 

Za kraj, tu je i video klip koji sve ovo objašnjava za mnogo kraće vreme nego što vam je potrebno da pročitate ovo moje pisanje 🙂

Exit mobile version