Baguje.COM

Winamp se gasi krajem godine … koje su alternative ?

AOL je upravo objavio da je došao kraj radu na jednom programu koji se nalazi na skoro svim računarima na Windows operativnom sistem, a to je Winamp. Upravo je objavljeno da se 20. decembra gasi sajt i da više nećete moći ni da ga preuzmete sa zvaničnog sajta niti dobijate update za prethodne verzije.

Podsetimo, Winamp se prvi put pojavio 1997 godine i ubrzo napravio veliki bum zbog svog kvaliteta zvuka, ali i samog programa koji je u to vreme mogao da menja izgled, dodaje pluginove itd. Samo 2 godine kasnije ga je kupio AOL i Winamp je i dalje bio jedan od najpopularnijih programa na Windows računarima. Onda se pojavila verzija 3 i svima se ceo svet sručio jer je ta verzija donela nešto sasvim drugačije … na onim još uvek starim 486 računarima sa Windows 98 sistemom Winamp je bio skoro neupotrebljiv, ružno izgledao, jako ubagovano radio itd. Nekoliko meseci kasnije, pojavio se Winamp 5 koji je imao mogućnost odabira Winamp Classic izgleda koji su, pretpostavljam svi koristili. Međutim, vremenom su ljudi polako počeli da se navikavaju na Winamp Modern izgled i tako ga koriste.

Ukratko, bio je to jedan od programa koji sam uvek stavljao među prvima na svoj i na računare na koje instališem Windows. Sada je tome kraj, a nama je ostalo da pronađemo valjanu alternativu, a to je svakako program o kome smo pisali već u nekoliko navrata, koji je isto tako dobar, ali manje popularan a zove se AIMP Player. Predlažem da pročitate još jedan tekst o ovom programu koji je pisao autor Jules na našem sajtu a on se nalazi ovde.

 

Exit mobile version