Baguje.COM

Nova verzija Androida – 4.4 tzv. KitKat

Google je uz svoj nov telefon Nexus 5 objavio i novu verziju Android operativnog sistem za mobilne telefone pod brojem 4.4 ili imenom KitKat. KitKat ime je dobio zbog saradnje sa Nestle kompanijom.

 

U poslednjih nekoliko meseci su se pojavljivale mnoge vesti povodom ovog operativnog sistema, šta će biti novo, šta neće, kako će funkcionisati, izgledati itd. Sve su to podaci iz ne pouzdanih izvora i to je glavni razlog zašto nisam objavljivao svaku vest koja se pojavljivala u svetskim medijima. Sada kada je sistem zvanično objavljen, možemo tačno i sa sigurnošću reći šta nas to sve čeka novo.

 

 

 

Google je na svom blogu zvanično naveo da će prvi telefoni koji će dobiti ovaj sistem biti Nexus 5, koji je objavljen istog dana kad i sam sistem, Nexus 4, Nexus 7, Nexus 10, Samsung Galaxy S4 i HTC One.

Ono što se odmah primeti je nov izgled početnog ekrana, tj. same ikonice i providnost navigacionog panela koji je do sada bio crn. Sledeća stvar koja se primećuje jeste da je Google zamenio plave ikonice belima u statusnoj traci i to je sada osnovna boja sistema, plave više nema.

Takođe je objavljeno da je Google odlučio da podržava mnoge uređaje koji imaju malo memorije (npr. 512 mb RAM-a) i da je u samom sistemu izvršio mnoštvo promena kako bi sistem radio i na takvim uređajima besprekorno. Naravno, tu su i nove aplikacije od kojih smo neke već predstavili (Hangouts dopisivanje sa SMS podrškom), Google+. Pored toga, tu je i nova opcija “celog ekrana” tj. sada će igrice i video klipovi da zauzmu svaki piksel vašeg ekrana jer ćete dobiti pravi full screen, što do sada to nije bio slučaj.

Za ostale informacije ćemo morati sačekati da neko kupi Nexus 5 i predstavi nam i sitnije detalje koji vas sigurno zanimaju.

Exit mobile version