Baguje.COM

Tužan dan za mobilnu industriju, Microsoft kupio Nokiju

Morao sam da kažem svoje lično mišljenje već u samom naslovu ovog teksta. Mislim da je ovo propast finske firme koja je proizvodila po mom mišljenju najbolje mobilne telefone (do pre nekih 4-5 godina). Smatram i dalje da je kvalitet izrade, kamera i baterija još uvek najbolja kod Nokije.

slika sa engadget

slika sa engadget

Dakle, da se vratimo na vest, Microsoft je objavio da je kupio Nokiju po ceni od 5,44 milijarde evra,  od čega će 1,65 milijardi da ide na licenciranje patenata.

I da kažem jednu bitnu stvar, Microsoft nije kupio celu firmu, već samo diviziju koja se bavi mobilnim telefonima. Što u prevodu znači – skoro  celu firmu. Dakle, ceo brend Lumia će da bude proizveden pod okriljem Microsofta (verovatno će da mu se menja ime), a i svi ostali drugi budući mobilni telefoni ove firme.

Nokia će zadržati svoje softvere (pitanje koliko dugo) HERE mape i druge.

Zanimljivo je napomenuti da je jedan od odgovornih ljudi za ovo Stephen Elop, čovek koji je 2010 prešao iz Microsofta u Nokiju da bi se eto nakon nepune 4 godine pokazalo je uspeo da nagovori Fince da rade isključivo Windows Phone platformu (što im neću nikada zaboraviti) i time odgurnu od sebe mnoštvo vernih fanova među kojima sam i ja.

Podsetiću, da je Microsoft već probavao da pravi mobilne telefone, čak sam i pisao o njima, a toliko slavno su se završile te priče a pretpostavljam da 90% mojih čitalaca nije ni čulo za ove marke (jedva ih se i ja setih): Kin One, Kin Two. Dakle, hoće li se višegodišnja istorija Nokije isto ovako završiti ? Pretpostaviću najbolje i reći da neće, već će Microsoft početi da stvari gleda drugačije i okrenuti se korisnicima i onome šta oni žele.

Na svu sreću, ovo ne utiče skoro ni malo na tržište koje drže Android telefoni, niti ja vidim bilo kakav veliki uticaj na mobilnu industriju jer je Nokija krenula sa stagnacijom i smanjenom prodajom čim je gospodin Stephen Elop odlučio da će Nokija da radi samo Windows Phone platformu.

Toliko od mene.

Exit mobile version