Baguje.COM

Kako da održite vaš računar čistim ?

Evo mog prvog članka a vezanog za održavanje naših elektronskih ljubimaca računara.

Dva najveća neprijatelja računara su prašina i vlaga. Da bi to predupredili evo nekoliko saveta u vezi sa tim.
Prvo kada uvek postavljate računar gledajte da je na mestu u vašem stanu-kući koje nije podležno naglim promenama temperature toplo-hladno. Zašto jer dolazi do kondezacije na vašoj matičnoj ploči i komponentama na njoj što može biti pogubno.
Jer na samoj matičnoj ploči se nalaze elektronski elementi kondezatori tzv-elektroliti koji usled vage mogu da nabubre-da se jednostavno naduju i time menjaju svoja svojstva odnosno ne daju napone koji su deklarisani na njima koji mogu biti pogubni za samu matičnu ploču i njene komponente. Znaći pc treba biti na mestu gde je konstantna temperatura i vlažnost. U stanu kući to se da lako rešiti na nekom neutralnom mestu gde nema velikih promena temperature. Znači dalje od prozora koji ne dihtuju u blizini vrata pa toplo hladno i eto problema za hardwer vašeg računara.

Druga veoma važna stvar pored vlage koja smeta vašem pc je prašina zajedno udružena sa vlagom je tiha smrt za računare.

To vam govorim iz iskustva.

Znači najmanje jednom mesečno nemojte da vas mrzi očistite svoj pc od prašine.

To možete uraditi sami na dva načina starijim tipom usisivača koji izduvava vazduh-samo okrenete crevo suprotno od usisavanja ili još bolje bocom sa komprimovanim vazduhom. Pored toga potrebna vam je i fina četka obično se može kupiti u farbarama. Nemojte koristiti četku sa plastičnim vlaknima več sa prirodnim. Za izduvavanje prašine iz pc ne preporučujem kompresor iz više razloga ali o tome drugi put. Znači najviše prašine se nakupi na metalnim hladnjacima i ventilatorima unutar samog kučišta računara. Prvo to izduvajte vazduhom da napomenem da to radite pri dnevno svetlu i van zatvorenih prostorija jer to je sitna fina prašina pa je neko možda alergičan na to. Verujte mi imam razloga zašto vam ovo pišem. Kao što sam rekao metalni hladnjaci i ventilatori. Ako se mogu skinuti još bolje ali to radite pažljivo. Na CPU ako možete skinite hladnjak ali pažljivo i ako je termalna pasta zastarela zamenite je novom. Može se kupiti u prodavnicama elektronskih komponenti. Ima je u tubama i plastičnim špricevima i to dve vrste bela i srebarna odnosno sa primesama metala radi boljeg hladjenja. Procesor nemorate skidati sa svog podnožija več mekim papirom odstarnite staru pastu. A zatim nanesite novu u tankom sloju tako što čete prekriti ceo procesor. A zatim pažljivo vartite metalni hladnjak sa kulerom-ventilatorom.
Pored svega navedenog unutar samog kučišta pc plastičnim vezicama ušnirajte kablove da zauzimaju što manje prostora. I time ostvarite bolje strujanje vazduha. Ako primetite da neki ventilator pravi buku ili u žargonu tarndrče ili previše zuji zamenite ga identičnim jer mu je prošao radni vek. Što je bolje hladjenje unutar samog pc time mu je i radni vek duži.

Sve ovo radite veoma pažljivo i veoma obazrivo ako vam je prvi put. Jer nesmotrenost može da vam ošteti matičnu ploču klizanje šrafcigera po vodovima matične ploče ili smd elementima. Pre nego li krenete na posao odstranite statički eliktricitet koji imate u rukama hvatanjem za neku metalnu površinu ili koristite tanke medicinske rukavice.

Pored svega navedenog za hardver još jedna softwerska stvar bar jednom mesečno uradite defragmentaciju hard diska. Zašto zato što time ubrzavate računar za 25 do 30 % stavrno ali je tako.

Veoma važna stvar je i to instališite samo one programe i aplikacije koje stvarno koristite u radu. Neki dobar antivirusni program. I mislim da nečete imati problema.

Navešču vam primer iz prakse.
Jedan moj prijatelj je imao nov računar u to vreme kada su izašli to je bio vrh AMD 2500 Barton / 512 RAMA / HDD 120 GB/ AGP 128 MB. Nije radio defragmentaciju 2 godine računar mu je toliko usporio da njie moga da pomeri miša.
Kada me je pozvao nisam hteo da reinstališem sistem več sam pustio defragmentaciju-pre toga sam proverio da računar nema viruse posebnim softwerom. Defragmentacija hdd je trajala 2 dana rekao sam mu da pusti računar da to sam odradi. Što je i učinio. Nakon toga me je pozvao i rekao da sada ne može da prati kursor od miša toliko je bilo brže u odnosu kada se kursor nije mogao pomeriti.
Eto toliko u prvom mom članku.
Nadam se da sam vam pomogao u nekom pogledu u vezi vaših elektronskih ljubimaca.

Slika broj jedan izgled prljavog kušista.

Slika broj dva ciscenje kučista četkom.

Izduvavanje prašine sa bocom komprimovanog vazduha.

Spoljno izduvavanje prašine iz napajanja računara.

 

Exit mobile version