Baguje.COM

Google predstavio Android 4.3, nov Nexus 7 i Chromecast

Google je na upravo zavšenoj konferenciji za novinare predstavio 3 nove velike stvari. Kao što možete videti u naslovu, to su nov Android verzije 4.3, zatim nov Nexus 7 i na kraju Chromecast, mali HDMI stick za vaš TV koji vam omogućava gledanje sadržaja sa mobilnih telefona i računara na TV-u.

Android 4.3

Google je predstavljajući Android 4.3 pokazao samo nekoliko novina koje ovaj sistem podržava a koje su nove u odnosu na 4.2 i ostale verzije. Jedna od najvećih a bitnih stvari je multi-user okruženje, tj. mogućnost da vaš Android uređaj podelite sa još nekim, recimo vašim ukućanima. Tada bi svako od ukućana tj. korisnika uređaja mogao da prilagodi uređaj sebi, instalira svoj aplikacije, podesi pozadinu, razna programska podešavanja itd, dok bi jedan korisnik, glavni tj. administrator mogao da odluči šta će kom korisniku da omogući od opcija za menjanje.

Tako je recimo na predstavljanju ove mogućnosti prikazana igrica gde je otac svom detetu zabranio da kupuje razne nivoe u igrici (da, igrica se plaća i svaki nivo u igrici se posebno plaća). Dete tada može da igra nivoe koje mu roditelj dozvoli (tj. administrator korisniku).

Više o ovim administratorskim restrikcijama i multi-user okruženju pogledajte u video klipu ispod:

Takođe, od novina je predstavljena i nova aplikacija Play Games koja integriše mnoštvo google servisa u jednom centru za igranje igara. Tu možete pogledati koje igre vaši prijatelji igraju, kako stoje na rang listama, itd. U maju ove godine je predstavljen i Google Games servis za web, pa je u ovom slučaju on ceo integrisan i u Android.

Aplikaciju već sada možete preuzeti na vaš mobilni telefon sa adrese https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.play.games

Nov Nexus 7

U pitanju je osvežena varijanta prošlogodišnjeg Nexus 7 tablet uređaja od 7 inča. Naravno, osvežena u svakom pogledu, i hardverski i softverski (nov Android). Što se tiče specifikacija one su sledeće:

Ekran

Kamera

Dimenzije

Baterija

Zvuk

Procesor i grafika

Povezivanje

Mreže

Memorija

Konekcije

Senzori

Što se tiče cene, ona je $229 i $269 za 16GB tj. 32GB varijante. Više detalja o uređaju možete pronaći na zvaničnoj adresi http://www.google.com/nexus/7/

Chromecast

Ovo je pomalo iznenadno za mene, iako je bilo nekih najava da bi mogli da očekujemo sličan uređaj od strane ovog svetskog giganta. U pitanju je urađaj koji jednostavno “ubodete” u vaš TV (ukoliko imate HDMI ulaz u TV-u) i vaš TV se automatski pretvara u pametni TV koji samo čeka komande. Komande su puštanje filmova, muzike i drugog raznog sadržaja (recimo surfovanje na kompu možete da prikažete na TV-u preko Google Chrome-a). a kontrola šta će biti prikazano na TV-u može da dođe od strane bilo kog mobilnog telefona, bilo da je Android ili iOS (Apple), tablet ili pak računar/laptop/chromebook. 

U praksi to izgleda otprilike ovako: sedite u sobi, u vaš TV ispred vas je uboden Chromecast aparat, a vi preko vašeg telefona otvorite recimo Youtube aplikaciju. Pronađete šta hoćete da gledate, pustite klip na telefonu i klikom na CAST dugme u Youtube aplikaciji dobijate spisak svih televizora na kojima je spojen Chromecast u vašoj kući. Odaberete taj koji je ispred vas i nakon nekoliko sekundi klip se pauzira na telefonu i nastavlja da se pušta na TV-u. Jednostavno, zar ne ? Kasnije uz pomoć telefona i iste Youtube aplikacije možete da pauzirate, premotavate, menjate klipove, pojačavate i smanjujete zvuk itd. Naravno, vaš telefon je slobodan i možete raditi sve što hoćete sa njim, čak i kada je Youtube klip pušten na TV-u preko telefona.

Istim principom možete podeliti i ono što trenutno imate otvoreno u Google Chrome prozoru tj. tabu. Takođe, jednim klikom na CAST dugme (dodatak za Google Chrome vam ga omogućava, neću linkovati jer nema smisla da ga instalirate ukoliko ne kupite Chromecast uređaj) vaša stranica se sinhronizuje na TV i sve što vi otvarate u tom jednom tabu/prozoru se prikazuje na TV-u u realnom vremenu.

Uređaj će biti dostupan krajem sledeće nedelje po ceni od 35 američkih dolara što je oko 26 eura tj. oko 3000 dinara. Da li će i kada će biti dostupan na brdovitom Balkanu ostaje nam da pratimo i saznamo u nekoj relativno daljoj budućnosti 🙂

Zvanična stranica za više informacija i tehničkih specifikacija je na adresi http://www.google.com/intl/en/chrome/devices/chromecast/

P.S. Ja ću kroz koji dan pokušati da vam pokažem način kako da ovo besplatno već sada uradite kod sebe kući, bez obzira da li imate TV sa HDMI izlazom ili ne, a sve uz pomoć “pametnog” TV-a koji sam opisao pre nekoliko nedelja

 

Ukoliko  ste sve ovo pročitali a da vas nisam smorio, a zanima vas još predlažem da sačekate koji sat i posetite stranicu http://www.youtube.com/user/Google/ gde će biti postavljen video zapis sa konferencije koju sam ispratio i saznao sve ovo.

 

 

Exit mobile version