Baguje.COM

Google osvežio Google+ sa 45+ izmena

Google je na Google I/O 2013 konferenciji za programere pokazao mnoštvo novosti za programere i neke nove mogućnosti za svoje postojeće servise. Pored skorašnje vesti da je spojio skladišteni prostor i sada nudi 15gb besplatno za sve servise, Google je objavio i novu verziju Google+ društvenog centra. Pored web verzije koja je u potpunosti redizajnirana, sinoć je osvežena i Android verzija Google+.

Pre svega, pogledajte vide klip koji ukratko pokazuje šta je to novo na Google+ web verziji.

Fotografije

Ovaj put, fotografije su dobile najviše poboljšanja. Kao što znamo, Google je nedavno kupio Snapseed, servis za obradu fotografija, a uz postojeći servis na Google+ za obradu fotografija sada je moguće obrađivati fotografije sa mnogo više efekata. Takođe, i jedna odlična nova mogućnost, a to je “AutoAwesome”.

Ukratko, AutoAwesome je opcija kod fotografija gde će Google ukoliko mu dozvolite od vaše fotografije napraviti nešto sasvim novo. Google će sam dodati efekte na fotografiju, poboljšati je, ukloniti “crvene oči”, posvetliti ili potamniti sliku ukoliko je potrebno, srediti bore na licu i još mnogo toga.

Pored AutoAwesome dodatka za poboljšanje fotografija postoji i mogućnost kreiranja GIF animacije od vaših postojećih fotografija. Dakle, samo je potrebno da uslikate 5 ili više fotografija sa jednog mesta u kratkom vremenskom roku, pošaljete ih na Google+ i Google će vam uz tih 5+ fotografija dodati i GIF animaciju. Pogledajte ispod promer jedne GIF animacije koja je napravljena uz pomoć ove mogućnosti.

Takođe, ukoliko uslikate 3 fotografije sa istog mesta (uz to imate recimo tripod/stalak) od te tri fotografije ćete automatski dobiti HDR fotografiju. Primer jedne takve pogledajte ispod:

Šta je sve moguće uraditi uz nove mogućnosti za fotografije možete videti i u video klipovima ispod:

Još bih napomenuo da je unapređena i pretraga u okviru fotografija, pa će vam se sigurno dopasti. Naime, ukoliko pretražite za recimo “cat”, automatski ćete dobiti sve vaše fotografije gde na slici postoji mačka. Bez obzira da li ste fotografiju nekako označili (tagovali) ili ne. Dakle, Google+ vam uz pomoć tehnologije prepoznavanja onoga šta je na slici daje rezultate.

Google+ takođe proverava fotografije i automatski ih označava ukoliko ih šerujete. Naravno, ova automatika radi ukoliko Google prepozna nešto što se nalazi na fotografiji.

Što se tiče samih albuma, i tu je promenjen prikaz fotografije. Google+ automatski pokazuje samo određen broj (do 10) “izabranih” fotografija tj. onih za koje misle da su najznačajnije, a sve ostale su dostupne uz pomoć samo jednog klika. Ova opcija se zove highlight.

Zid

Stream tj. zid (mesto gde pratite šta je ko napisao tj. šerovao) je takođe dobio redizajn. Sada postoji mogućnost odabira da li želite prikazivanje u jednoj ili više kolona. Prikaz više kolona izgleda nešto kao servis Pinterest koji je prepoznatljiv po svom dizajnu i kolonama.

Android

Android verzija aplikacije je, kao što rekoh, dobila takođe update juče. I ona je pretrpela redizajn, samo u manjem obliku, a najviše promena je opet dobio deo za fotografije. Napomenuh na početu integraciju Snapseed servisa, i to se najbolje može videti baš u Android verziji. Od sada kada šerujete fotografije možete ih unaprediti, a primer unapređenja možete videti u fotografijijama ispod (moj primer, ja uslikao).


Exit mobile version