Baguje.COM

Novi endžini na pomolu, Google pravi “Blink”, pridružuje se Opera, a Mozilla i Samsung rade na svom

crPrvo su pre 2-3 dana Mozilla i Samsung objavili da će zajedno da rade na novom brauzer endžinu (softver koji radi u pozadini dok mi surfujemo i uz pomoć koga se prikazuju stranice) koji bi u budućnosti mogao pokretati Firefox. Baziran je na Rust programskom jeziku (zamena za C++, brži bolji, sigurniji) na kom Mozilla tim radi već godinama. Endžin će se inače zvani Servo.

Samo dan nakon toga, tj. juče, Google objavljuje da napušta Webkit projekat na kome radi Google Chrome a koji je inače Apple kreirao i održavao dugo godina, i koji usput i pokreće Apple-ov Safari browser, i da će, pošto je Webkit otvorenog koda, napraviti svoj nov endžin (kopiju Webkita) koji će se zvati Blink. Naravno, neće morati raditi mnogo na početku jer je Chrome sa Webkit-om već stabilan, ali gledajući u dalju budućnost, Google smatra da će se ovo u mnogome isplatiti. Za početak, korisnici neće uopšte ni primetiti da se nešto promenilo, ali će kasnije osetiti poboljšanja, izjavili su iz Google-a na svojim zvaničnim stranicama.

Dan nakon ove objave, tj. jutros, Opera se javlja i kaže da će pratiti Google, tj. da će sledeće verzije biti bazirane, kao što su rekli i ranije, na Chromium kodu, a on će, čak i pre nego Google Chrome preći na Blink endžine.

Internet Explorer ostaje veran svom Trident “motoru”, dok će Apple nastaviti da koristi svoj Webkit.

 

Dakle, eto ga, 3 vesti u jednom tekstu za 3 dana 🙂

 

Exit mobile version