Baguje.COM

Sony Xperia Z – Novi Sony Flagship

Sony je već decenijama jedan od najpopularnijih i najkvalitetnijih brendova u svetu elektroničkih uređaja i tehnoloških inovacija. Pametni telefon Sony Xperia Z, sa čitavim nizom najnovijih opcija i dodataka, ponovo je doveo Sony na čelo u trci proizvođača pametnih telefona. Ovim modelom su prestigli konkurenciju i zadali nove domaće zadatke svojim suparnicima.

Glavna uzdanica Sonyja, Xperia Z, svojim korisnicima nudi operativni sistem Android 4.1, kojim upravlja četvojezgarni procesor Snapdragon S4 Pro. Ovaj model može da se pohvali i velikim ekranom od 5 inča, kao i kamerom od 13 megapiksela.

 

Što se tiče dizajna, kreativci iz Sonyja su i za ovaj model pripremili masku u nekoliko boja. Granica između ekrana i maske je veoma tanka, tako da su ovim pametnim potezom dobili još koji milimetar prostora za sam ekran, bez dodatnog povećanja dužine ili širine modela. Debljina ovog modela 7,9 mm, dužina 5,5 inča (139 mm), a širina 2,8 inča (71 mm). Xperia Z ima težinu od 146 grama.  Sa desne strane je smešteno poveliko dugme za uključivanje i isključivanje telefona, što je veoma praktična opcija ako morate da telefon uključite na brzinu. Dugmići za pojačavanje i stišavanje muzike su nesrazmerno sitni s obzirom na veličinu telefona. To je i glavni nedostatak ovog modela. Ali koga briga za dugmiće ako je telefon otporan na vodu, a Xperiji Z neće smetati ni kiša ni slučajno prosipanje vode po njemu. Inženjeri iz Sonyja garantuju i da će ovaj telefon ostati potpuno neoštećen čak i ako ga uronite u jedan metar duboku vodu na pola sata.

 

Velika prednost ovog modela je i izvanredna kamera, koja ima senzor za pozadinsko osvetljenje, što omogućava kvalitetno fotografisanje pomoću HDR-tehnike kada ima manje veoma svetlosti ili pak kad je osvetljenje suviše jako. Ova tehnika omogućuje širi opseg osvetljenja nego obično fotografisanje u HD-tehnici. Jedna od revolucionarnih opcija koje nudi Xperia Z jeste primena HDR-tehnike i za pravljenje video-snimaka, a ne samo fotografija, što je veliki korak u korišćenju pametnih telefona u svrhu snimanja sadržaja.

 

Što se tiče memorije, na telefonu postoji slot za SD memorijsku karticu, tako da korisnici imaju neograničene mogućnosti što se tiče multimedijalnih sadržaja. Ova opcija je pogotovo korisna ako idete na odmor, a ne nosite laptop. Xperia Z postaje vaš prenosni foto studio i izvor informacija. Ovaj model podržava korišćenje 4G mreže, kao i sve GSM mreže.

 

Ovaj jedinstveni telefon je dobio nagradu za najbolji pametni telefon na Sajmu elektronike u Las Vegasu, održanom početkom januara ove godine. Nagrada koju je Sony dobio na najvećoj svetskoj smotri proizvođača elektroničkih uređaja samo je potvrda da se u Sonyju radi ozbiljno i da je Xperia Z kruna takvog rada.

Tekst napisalao Marko Nikolić, tech frik zadužen za optimizaciju www.kuca.rs sajta o nekretninama.

Exit mobile version