Baguje.COM

Da li je Vreme da se i vašem portalu pristupa preko mobilne aplikacije

U trenutku kada sam seo da napišem ovaj tekst, pojavila se jedna izuzetno zanimljiva informacija. Radi se o tome da su stručnjaci došli do saznanja da se Internet protok koji naprave mobilne aplikacije skoro izjednačio se protokom web sajtova. Znam da zvuči neverovatno, ali je istinito. Ovo je svakako najnoviji trend, ma koliko da zvuči neobično. Naime, prema brojnim istraživanjima, utvrđeno je da su sve ređi oni koji Twiter-u, Youtube-u i Facebook-u pristupaju na svom Iphone-u, tabletu ili Smart phone-u preko URL-a.

Nije mi namera da čitav ovaj članak pretvorim u diskusiju da li je bolje koristiti sajt ili mobilnu aplikaciju ili obe varijante, već da čitaocima ukažem na najnovije tendencije na našem tržištu. Pa ko voli, nek izvoli, što kaže naš narod.

Sve je veći broj aplikacija za Smart phon-ove, a ja želim samo da navedem koje su prednosti njihovog korišćena. Naravno, vlasnici internet prezentacija će doneti konačnu odluku.

Opšte je poznata činjenica da onaj ko se lako i brzo prilagođava savremenim trendovima i zahtevia ima mnogo veću šansu da odvoji lepše parče kolača, dok se tržište definitivno ne izdiferencira.

Dakle, koje su to prednosti korišćenja mobilnih aplikacija? Navešćemo samo neke od njih:

1. Nije potrebna internet konekcija

Naime, ukoliko je potreban OOOPS offline pristup sadržaju ili obavljanje neke funkcije ofline ili pomoću bežične veze jedino tada mobilna aplikacija ima smisla.

2. Interaktivnost

Ova prednost se prvenstveno odnosi na igrice. Tako da ukoliko je vaš sajt namenjen igricama, mobilna aplikacija je idealan izbor za vas.

3. Redovna upotreba

Odnosno personalizacija. Ukoliko posetioci vašeg sajta, odnosno korisnici posećuju i koriste vaš sajt redovno (u smislu Evernote-a) onda je mobilna aplikacija sajta odličan izbor, jer im tako omogućujete da sadržaju pristupe odakle god žele i kada god žele. Time ćete svakako privući i veći broj novih korisnika.

4. Kompleksni proračuni, odnosno izveštavanja

Ova prednost se prvenstveno odnosi na sajtove koji se bave, recimo bankarstvom ili raznim vidovima finansijskih izveštaja.

Ako vam je potrebno da vaši korisnici imaju brz i lak pristup podacima, da izvode različite vrste proračuna, grafikone ili finansijske izveštaje, onda je mobilna aplikacija, takođe pravi izbor za vas. Ona će vam pomoći da poboljšate efikasnost sajta.

5. Funkcionalnost

Mobilni web pretraživači, kako se razvijaju postaju sve efikasniji, a broj funkcija koje imaju se povećava sa svakom novom verzijom.

Neke od funkcija kojima su obogaćeni su: poziv na klik, SMS, GPS…Čak ukoliko želite da posetioci vašeg sajta i korisnici mobilne aplikacije mogu da pristupe kameri ili da poboljšate procesorsku snagu, onda je pravo vreme da uvedete mobilnu aplikaciju, jer ćete time poboljšati ukupnu efikasnost i funkcionalsnost.

Tako, recimo ukoliko imate web sajt koji ima solidnu posetu sa mobilnih uređaja na temu vesti, meteo podaci o vremenu, a posebno igrica i horoskopa, onda treba posebno detaljno da razmotrite ovu ideju.

Pokušajte da razmislite o korišćenju mobilne aplikacije za vaš sajt, jer će to svakako doprinti boljem poslovanju, kako vašeg sajta, tako i vašeg posla uopšteno. A vremenom ćete svakako pronaći način kako da optimalno preusmerite saobraćaj sa mobilne aplikacije ili, pak više njih, jer u našoj zemlji je sve veći broj vrlo važnih igrača koji podržavaju mikro plaćanje. 

Exit mobile version