Baguje.COM

Kako da zauvek obrišete svoj profil na fejsbuku i drugim poznatim društvenim sajtovima?

Delete-FB-Account-WikiForU

Ako ste došli do zaključka da vam je bavljenje gomilom on-lajn servisa i društvenih mreža postalo zamorno i komplikovano, razmislite o tome da otkažete članstvo na nekima od njih.

Ono što većina ljudi često ne shvata kada se prijavljuje na sve te sajtove je da trajno brisanje naloga može biti veoma teško izvodljivo a ponegde i nemoguće. Neki od tih sajtova zahtevaju složene procese koji mogu da potraju više dana (ili nedelja). Drugima je potrebno manje vremena, ali zahtevaju više koraka koje treba da obavi korisnik kako bi ugasio svoj nalog.

U nastavku ćemo prikazati postupak brisanja naloga na nekim popularnim veb sajtovima i uslugama i izvršićemo procenu koliko je teško da se to izvede, za svaki od njih. Posle toga ćemo raspraviti zašto su ti sajtovi učinili da stvari budu toliko složene.  Proučićemo i koje stvari vlasnici sajtova i veb masteri treba da razmotre prilikom stvaranja sopstvene strategije u vezi brisanja korisničkih naloga.

 

Facebook

SLOŽENOST: 5  (na skali od 1 -5)

Brisanje fejsbuk profila je ubedljivo najteže u odnosu na mnoge druge sajtove i servise. Postoje dva načina da se korisnik otarasi svog FB naloga. Jedan je trajan i nepovratan a drugi mu ostavlja mogućnost da se kasnije predomisli.

Ako samo želite da ugasite vaš profil na fejsbuku za neko vreme uz mogućnost da ga ponovo kasnije aktivirate, možete de-aktivirati vaš nalog. To je jednostavno, idite u podešavanja vašeg naloga (sličica zupčanika gore desno na FB stranici) i kliknite sa leve strane na sličicu “Bezbednost” pa onda kliknite na “de-aktiviraj nalog”. Mnogi korisnici fejsbuka su na ovaj način de-aktivirali svoj nalog i onda misle da je on trajno obrisan. Ali to nije tačno, de-aktiviranje naloga ne znači da je potpuno obrisan ili uklonjen sa fejsbuka već da je on postao nevidljiv bilo kom članu fejsbuka. Ako odlučite kasnije da ponovo aktivirate svoj profil, dovoljno je da se prijavite sa svojim korisničkom imenom i lozinkom i eto ga opet, živ i zdrav! 🙂

Ako želite zauvek da ga uklonite, morate da podnesite zahtev. Međutim i u tom slučaju fejsbuk koristi trikove. Štos je u tome da oni ne brišu odmah vaš profil, pa ako se ulogujete na njega bilo kada pre nego što ga trajno obrišu ili ga indirektno upotrebite preko drugih stranica koje su povezane sa fejsbukom, vaš zahtev za brisanje će biti otkazan. Radi toga, dobro bi bilo da pre svega, proverite sve kompjutere i druge uređaje (poput vašeg mobilnog telefona) pomoću kojih ste pristupali svom nalogu i da se odjavite. Takođe, potrebno je brisanje “kolačića” (cookies) i upamćenih lozinki u vašem pretraživaču interneta (browser-u) da se ne bi automatski povezivali na druge sajtove pomoću vašeg fejsbuk naloga, ako ste koristili tu opciju.

Kada to obavite, možete da pokrenete proces brisanja naloga pomoću obrasca koji se nalazi ovde.  Imajte na umu da je važno da se nakon toga ne prijavljujete na vaš nalog ni na koji način. Fejsbuk tvrdi da će vaš nalog biti obrisan u roku od 14 dana,  ali ako želite da budete sigurni, najbolje je da sačekate mesec dana pre nego što pokušate da se ulogujete kako bi ste se uverili da je vaš profil obrisan.

 

Twitter

SLOŽENOST: 2

Nasuprot brisanju fejsbuk naloga, brisanje naloga na tviteru je relativno lako. Sve što treba da uradite je da odete u podešavanja naloga i kliknete na “Deactivate my account” na dnu stranice. To je trajno brisanje, iako je potrebno do mesec dana da vaš nalog i informacije u potpunosti nestanu iz njihovog sistema.

Ipak, reč upozorenja: ako mislite da ćete u budućnosti poželeti da na tviteru opet koristite istu email adresu, isto korisničko ime ili telefonski broj, postarajte se da ih prvo promenite pre de-aktivacije naloga. Da li su te stvari trajno blokirane od strane tvitera ili je to samo privremeno, nisu naveli u informacijama, ali u svakom slučaju, nije loše da ih izmenite pre brisanja naloga.

 

Google

SLOŽENOST: 3

Imajući u vidu koliko je gugl jako prisutan u našem digitalnom životu, možete pomisliti da bi brisanje vašeg gugl naloga moglo biti neverovatno komplikovano. Osim toga, mnogi od vas koriste brojne gugl servise i možda mislite da svaki od njih zahteva posebno brisanje.

Ipak, brisanje celog vašeg gugl naloga je jednostavno. Postoji nekolicina stvari koji se mogu pojedinačno ukloniti iz vašeg naloga, dok sa ostalima to nije moguće. Na primer, u slučaju Gugl Analitike (Google Analytics), možete obrisati svaki sajt čiju statistiku pratite, ali ne i sam nalog Analitike.

Da bi ste obrisali glavni gugl nalog, prijavite se na “Gugl naloge” (Google Accounts) ovde i kliknite “Proizvodi” (“Products”). Na toj stranici imate spisak raznih servisa koje možete podešavati a kad kliknete na reč “izmeni” odmah pored naslova “Proizvodi”, otvoriće se nova stranica na kojoj možete obrisati nalog klikom na “Zatvorite nalog i izbrišite sve usluge i informacije povezane sa njim” (Clear account and delete all services and info associated with it).

To će vas dovesti do obrasca gde morate da potvrdite brisanje svakog servisa. Ako je vaš gugl nalog povezan sa postojećim jutub (youtube) nalogom, morate taj nalog posebno da obrišete. Onda je potrebno da potvrdite vašu lozinku i označite da zaista želite da ugasite vaš nalog i da ste svesni da ste još uvek odgovorni za svaku zaostalu finansijsku obavezu povezanu sa vašim nalogom. Kada sve to potvrdite, vaš nalog će biti obrisan.

Neki servisi kao što su gugl grupe i gugl dokumenti neće biti automatski obrisani pa morate to ručno da izvedete. Deljeni dokumenti ostaju dostupni vašim kolegama ali tabele ne, zato je potrebno da oni načine kopije pre nego što obrišete nalog.

 

Wikipedia

SLOŽENOST: nemoguća misija

Vikipedija je jedan od onih čudnih sajtova koji ne dopuštaju da obrišete vaš nalog. Da, jednom kada steknete nalog na vikipediji, imaćete ga zauvek. Ipak, postoji način da uklonite vaše tragove sa tog sajta ako to zaista želite. Dakle, možete promeniti korisničko ime i vašu korisničku stranicu možete obrisati. Iako na taj način ne možete da obrišete sve vaše tragove, ipak ovi postupci će učiniti da ste praktično “isparili” sa vikipedije.

Vikipedijina filozofija koja stoji iza zabrane brisanja naloga je da svi članci i doprinosi u radu moraju da budu pripisani nekoj osobi, da imaju autora inače bi bila narušena javna i otvorena priroda ovog sajta.

 

Windows Live

SLOŽENOST: 2

Zatvaranje vašeg Windows Live naloga je u stvari iznenađujuće lako. Jedini problem je ako koristite taj nalog da bi ste pristupali drugim sajtovima. U tom slučaju, morate na svakom sajtu na kome koristite Windows Live login da obrišete nalog pre nego što obrišete sam Windows Live nalog. Ako ne učinite tako, nećete biti u mogućnosti da obrišete te naloge niti da ih uopšte koristite kada de-aktivirate vaš Live ID.

Kada ste se uverili da su svi nalozi povezani sa sa vašim Live ID nalogom ugašeni, sve što trebate uraditi je da odete na vaš Windows Live nalog i kliknete na svoju sličicu u desnom gornjem uglu i izaberete opciju “Account settings” pa na dnu stranice kliknete na “Close account”.

 

WordPress

SLOŽENOST: nemoguća misija

Wordpres.com ne dopušta brisanje naloga. Umesto toga, preporučuju da ostavite nalog neaktivan. Ako ste zabrinuti zbog informacija koje ste ostavljali na ovom sajtu, upamtite da ih uvek možete obrisati ili zameniti sa lažnim informacijama.

Započnite od brisanja blogova. Idite u “Tools” i onda odaberite “Delete Site”. Sledeći korak je da će vam poslati email unutar koga je link za potvrdu (confirmation). Ako želite da sačuvate sadržaj bloga na svom računaru prvo uradite “export”. Posle toga možete da izmenite svoju email adresu i druge podatke o identitetu drugačijim podacima.

 

YouTube

SLOŽENOST: 3

Ako je vaš jutub nalog povezan sa gugl nalogom (koristite vaš gugl nalog da bi ste se prijavili na jutub) on će biti automatski obrisan kada obrišete gugl nalog. Međutim, ako ste posebno registrovani na jutub ili želite da zadržite vaš gugl nalog, moraćete da ga obrišete odvojeno. Važno je naglasiti da brisanjem vašeg naloga neće biti obrisani video snimci ili kanal već samo vaše informacije profila. Potrebno je da ih sami uklonite pre nego što obrišete nalog.

Proces brisanja je prilično brz iako sadrži par koraka koji su zaista nepotrebni. Prijavite se na vaš nalog i kliknite na svoju sličicu u gornjem desnom uglu. Odaberite “Podešavanja” (Manage) . Na stranici koja se otvorila kliknite na “Napredno” (Advanced) odmah pored sličice u centru. Tada će se pojaviti strana na kojoj je dugme “Zatvori nalog” (Delete account). Odgovorite na pitanje zašto brišete nalog i ponovo kliknite na “Zatvori nalog” a onda će vas jutub obavestiti da vaši video snimci neće biti obrisani več samo profil. Ako ste obrisali vaše video snimke ili izabrali da ih ostavite, opet kliknite na “Zatvori nalog” dugme. Onda će vam tražiti još jednom da potvrdite svoju odluku. Nakon svega, pokušajte da se ulogujete da bi ste se uverili da je nalog obrisan.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

ZAŠTO JE SVE TO TOLIKO KOMPLIKOVANO?

U svim gore navedenim slučajevima, brisanje vašeg naloga je zamoran i zamršen proces koji se sastoji iz više faza. Neki sajtovi koje ovde nismo naveli imaju čak još složeniji postupak brisanja naloga. Ako mislite da je to zato što je u pitanju težak tehnički problem, varate se. Za stručnog programera, izrada koda koji omogućava korisniku da obriše svoj nalog je posao koji on može da obavi uz jutarnju kaficu.

Dakle, zašto su onda neki sajtovi učinili tu stvar toliko zamršenom? Razlog je njihova žarka želja da zadrže korisnike. Oni ih toliko “vole” da ne žele da obrišu svoj nalog već da nastavite da se druže sa njima.  Oni se nadaju da ako njihovi članovi već imaju nalog, koristiće ga makar povremeno ako ništa drugo onda bar iz želje da saznaju da li su nešto propustili dok nisu bili na sajtu. Međutim, ako obrišu nalog, onda je mala šansa da će se ikada vratiti i to oni pokušavaju da spreče tako što im dosađuju zamršenim postupcima u nadi da će se korisnici zamoriti i odustati od namere.

 

KAJANJE ZBOG BRISANJA NALOGA

Sa druge strane, postoji još jedan veoma jak razlog da se postupak brisanja naloga učini zamršenim: kajanje zbog brisanja naloga. Nije retka pojava da je korisnik imao loš dan pa je loše volje ili se razbesneo zbog nečega što se zbiva u društvenoj mreži te je radi toga u afektu odlučio da mu je svega dosta i želi da se otarasi svog naloga.

Po pravilu, ono što se kasnije događa je da posle dva – tri dana korisnik shvata koliko voli da koristi tu društvenu mrežu i onda poželi da povrati svoj nalog nazad. Sa strategijom u vezi postupka  brisanja naloga koju na primer primenjuje fejsbuk, korisnici mogu jednostavno ponovo da aktiviraju svoj nalog i da opet sa sobom imaju sve svoje prijatelje i sadržaje. Na sajtovima koji imaju blažu strategiju u vezi brisanja naloga, takvi korisnici najčešće moraju da započnu od nule.

 

SAVETI ZA WEB MASTERE: TREBATE LI DA KORISTITE SLOŽENE PROCESE BRISANJA NA VAŠEM SAJTU?

Uzimajući u obzir da mnogi popularni sajtovi imaju složene metode za brisanje naloga, da li to treba da postane opšte – prihvaćeni internet standard? Dali svi sajtovi treba da primenjuju te metode kako bi odvratili korisnike koje nije lako sprečiti da prolaze kroz više-stepeni proces brisanja? Odgovor je: sigurno ne.

Potrebno je razmotriti par stvari kada odlučujete da li želite da korisnicima brisanje njihovih naloga učinite zamršenim. Prvo, ako ste sajt postavili tako da procesom brisanja naloga upravljaju živi ljudi u liku agenata za odnose sa korisnicima, zapitajte se da li imate dovoljno ljudi za taj posao? Jer, ako iznenada imate hiljadu članova koji žele da obrišu svoje naloge da li ćete imati dovoljno resursa da to obavite?

Da li je strategija vaše firme takva da očekujete da korisnici redovno brišu svoje naloge da bi se prijavili za nove nedelju dana kasnije? Ako im je komplikovano da obrišu svoj nalog, možda nikada neće otvoriti novi, ne želeći da ponovo prolaze kroz mučan proces brisanja.

Neaktivni nalozi mogu da “jedu” resurse sistema. Prostor na serveru može da postane problem ako je sajt veoma popularan, ili ako ako je u pitanju sajt sa vrlo malim budžetom. Osim toga, ti “mrtvi” nalozi čine da održavanje i bek-ap sajta budu otežani jer ima puno podataka koje treba obraditi. Možete se osloboditi tog tereta ako omogućite ljudima koji ne koriste vaše usluge da lako obrišu svoje naloge.

Nivo složenosti procesa brisanja korisničkog naloga treba prilagoditi vrsti i nameni samog sajta. Generalno posmatrano, što je jednostavniji taj proces, tim bolje. Ipak, važno je da budemo svesni da je korisnik možda imao loš dan i pogrešio što je obrisao nalog te da će biti presrećan ako posle nekoliko dana od brisanja može da ga povrati.

Ako učinimo taj proces previše složenim i sporim, umesto nervoznog korisnika dobićemo besnog korisnika koji će najverovatnije širiti loše priče o nama i neće se lako vratiti. Nervozni korisnici će najčešće samo zatvoriti nalog i verovatno će se kasnije vratiti. U svakom slučaju, jedini način da umanjite takve probleme je da učinite korisnike zadovoljnim i uključenim u poslove vašeg sajta pomoću transparentnog, otvorenog i ljubaznog pristupa.

 

Exit mobile version