Baguje.COM

I Samsung predstavio mobilni čip – Exynos 5 Octa sa 8 jezgara

Svi smo već upoznati koliko brzo napreduje mobilna tehnologija u zadnjih nekoliko godina. I niko ne zna kada će usporiti. Neki od vas već sada verovatno imaju jači mobilni telefon od računara, bar što se tiče tehničkih specifikacija, a sve veći broj nas će preći tu liniju nakon što Samsung, Qualcomm i Nvidia ugrade svoje nove čipove u mobilne telefone.

Dakle, Samsung je samo dan nakon predstavljanja Qualcomm predstavio i svoj Exynos 5 Octa čip za mobilne telefone. U pitanju je čip koji sadrži čak 8 procesorskih jezgara!

Baziran je na ARM big.LITTLE infrastrukturi koja kombinuje 2 kvad-kore procesora i deli procesorske “zadatke” po potrebi među njima. Dakle, tehnički nije procesor sa 8 jezgara već 2x po 4 jezgra. Veći deo procesorske jedinice je zadužen za “teže” poslove kao što su igranje i neko kompleksnije renderovanje grafike. Ova polovina je inače kvad-kore Cortex-A15 procesor koji je mnogo moćniji od druge polovine, koji je Cortex A-7, tj. taj mali “LITTLE” deo u pomenutoj infrastrukturi. Ovaj manji i slabiji deo troši i manje energije ali je i dalje u mogućnosti da ispuni čak 70% poslova koje može i pomenuti “big” deo.

U praksi, čip je mnogo sličan Nvidijinim Tegra čipovima koji koriste 4 jezgra za grafičke zadatke i peti za manje zadatke kao što je sinhronizacija mejlova itd.

Exit mobile version