Baguje.COM

Igranje na Linuxu postaje mnogo ozbiljnije

Da, dobro ste pročitali. Jedna od najčešćih stavki korisnika da ne pređu na linux su upravo igrice, jer je podrška za iste veoma “krhka”, tj. skoro da je uopšte i nema. Međutim, u poslednjih nekoliko dana se ovo polako menja. Naime, Valve, jedan od jačih proizvođača igrica i kretator Steam programa za igranje i plaćanje igrica je objavio prvu Beta verziju svog softvera za Ubuntu linux i pozvao korisnike na javno testiranje.

Pre ovoga je završeno i interno testiranje i možemo pretpostaviti da je sve prošlo u najboljem redu jer do beta faze inače ne bi ni došlo.

To je što se tiče samih igrica, međutim, da bi igrice radile baš kao i na Windows platformi, drajveri moraju biti savršeni, i zbog toga mi je drago da je Nvidia konačno odlučila da posveti malo više pažnje i ovoj besplatnoj platformi i izda nove drajvere za grafičke kartice za Linux.

Prema rečima programeza zaduženih za drajvere u nvidiji, novi draveri dupliraju performanse i vidljivo smanjuju dužinu učitavanja igrica na Steam platformi. Drajveri su napravljeni u saradnji sa nekoliko proizvođača igrica, uključujući tu naravno i pomenuti Valve.

A evo kako to izgleda zaista:

Exit mobile version