Baguje.COM

Testirali smo: Huawei Ascend P1

Nakon testiranja HTC One X, dobili smo na testiranje i Huawei Ascend P1 i prvi utisci su odlični. Inače, ovo je trenutno najbolji Huawei telefon, ono što je Samsungu trenutno Galaxy S3 i HTC-u One X, onda je Ascend P1 dobar odgovor ove manje znane kineske kompanije.

Pogledajte i zvaničnu reklamu telefona:

Za početak da kažem da je telefon veoma tanak, brz i lak, a da me baterija oduševila.

Specifikacije

Sa prednje strane se nalazi odličan 4,3 inčni Super AMOLED qHD ekran rezolucije 960×540. Iako nije 720p, kao što smo navikli kod novijih telefona od 4,3 inča, lako možemo da kažemo da izgleda zadivljujuće čim vidimo kvalitet slike. 262 DPI (tačaka po inču) vam pruža zaista lep pregled na ekran.

Sa gornje predne strane se nalaze zvučnici sa malom LED diodom koja služi za notifikacije. Odmah pored, nalazi se i 1,3 MP prednja kamera koju možemo koristiti za video chat. Dole, nalaze se 3 dugmića, standardno za Android telefone.

Dimenzije telefona su 127.4 x 64.8 x 7.7 mm a težak je svega 110 grama.

Kao što rekoh, telefon je veoma tanak i zbog toga su portovi koje ste navikli da se nalaze ispod, na donjoj stranici sada premešteni sa strane. Dakle, dole se nalazi samo mikrofon dok sa leve strane imamo otvor za MicroSD karticu i dugme za paljenje tj. gašenje telefona, sa desne strane su nam samo dugmići za pojačavanje/smanjivanje zvuka, a gore je otvor za slušalice (3,5mm), otvor za MicroUSB kabel i otvor za SIM karticu.

 

Sa zadnje strane se nalazi kamera od 8 MP koja ima mogućnost snimanja video zapisa u FullHD formatu, dupli LED fleš i glavni zvučnik.

Ispod zadnje plastike se nalazi nezamenjiva 1670mAh baterija koja, kao što sam napomenuo, odlično služi ovom telefonu. Do sada, telefon kome najduže traje baterija od svih koje sam testirao.

Takođe, ispod maske je spakovan i TI OMAP 4460 procesor sa 2 jezgra koji radi na 1,5 GHz. Procesor radi zadivljujuće dobro, u poređenju sa 4 jezgra i HTC One X procesorom, nisam osetio neku veliku razliku.Takođe, tu je i 1 GB RAM memorije i samo 4 GB prostora, ali imate mogućnost za MicroSD karticu tako da ni ovo ne predstavlja neki veći problem.

Softver

Ascend P1 “gura” bez problema Android Ice Cream Sandwich 4.0.3 operativni sistem. Pored standardnih stvari koje donosi Android, Huawei je ubacio i svoja 2 lančera. tj. 2 načina za izgled samog telefona, i to 2D i 3D. U galeriji odmah ispod možete da vidite oba kako izgledaju. 2D izgleda kao standardan Android, dok je 3D nešto sasvim novo i radi veoma dobro. Prilikom prelaska sa jednog desktopa na drugi se ikonice vide u 3D-u.

Od osnovnih softvera koji dolaze uz ovaj telefon ja bih izdvojio vidžet za vremensku prognozu koji je odličan, pogotovo u 3D režimu. Takođe, više slika u galeriji ispod.

[galerija]








[/galerija]

Telefon ima još jednu odličnu mogućnost a to je “Fast boot” tj. opcija koja vam omogućava da se telefon upali za samo nekoliko trenutaka. Pogledajte kako to izgleda:

Baterija

Huawei je uradio nešto posebno u samom softveru jer kako tvrde, uz njihova podešavanja baterija može da traje čak 30% duže nego obično. Što mogu i da potvrdim jer se telefon pokazao kao veoma izdrživ što se tiče same baterije. Na netu se mogu pronaći podaci da izdrži čak nedelju dana ukoliko se ne koristi uopšte (a to je veoma mnogo jer ostali pametni telefoni jedva izdrže pola od tog vremena). Kod mene se pokazao odlično, iako je sve vreme bio uključen Wifi i testirao sam ga svakodnevno nekoliko dana a punio samo jednom.

Kamera

Kao što smo rekli, telefon poseduje 2 kamera, 1,3 MP prednju, o kojoj ne treba mnogo pričati i 8MP zadnju kameru sa duplim LED blicem. Ono što sam prvo primetio kod kamere, a poredeći je sa recimo kamerom Galaxy S2 telefona je da slike nemaju toliko mnogo boja, nekako su bleđe, bar po onome što sam ja uspeo da vidim. Ukoliko snimate, bitno je znati da kamera može da snima u 1080p formatu, tj. FullHD rezoluciji bez problema. Video klip koji sam snimio za prošlo uputstvo sam snimio upravo ovom kamerom pa predlažem da ga pogledate:

Fotografije

Evo nekoliko fotografija koje sam napravio testirajući ovaj telefon:
[galerija2]
[/galerija2]

Zaključak

Za kraj da kažem i nešto vezano za cenu. Telefon se kod nas može kupiti kod Telenora po ceni od 1 dinar uz čak 3 tarifna paketa:

a u slobodnoj prodaji on košta oko 500 evra.

Exit mobile version