Baguje.COM

Testirali smo: HTC One X

[dp2]T[/dp2]estirali smo jednu pravu mobilnu zver HTC One X. U pitanju je najnoviji i trenutno najbolji HTC Android telefon (avgust 2012.), koji se pojavio pre svega nekoliko meseci, a koji zadovoljava za sada sve kriterijume i može da stane rame uz rame sa Samsung Galaxy S3, kako po izgledu i veličini, tako i po performansama i mogućnostima.

Odmah da kažem da su prvi utisci odlični, testirao sam ga 7-8 dana, koristio u svakakvim situacijama i za razne stvari.

Specifikacije

Za početak, pogledajte rezultat sa Antutu programom (bolji je samo Samsung Galaxy S3).

Za početak, pogledajmo specifikacije ove zveri:

Uz telefon dolazi punjač. MicroUSB kabel (za spajanje na računar i punjenje baterije), BeatsAudio slušalice (kristalan zvuk uz Beats tehnologiju) i korisnička uputstva.

Dizajn

HTC je u ONE seriji u mnogome unapredio dizajn telefona, kvalitet završne obrade i držeči telefon ne stičete utisak da je plastika, tj. okvir telefona jeftin, kao što je to slučaj sa recimo Samsung Galaxy serijom (plastika je iako izdržljiva ipak mnogo tanka). Tu dolazimo i do prve stvari koja mi se nije dopala na telefonu a to su mu nekako oštre ivice, pa ako recimo igrate neku igru ili radite nešto drugo što zahteva konstantno držanje telefona u ruci duže od 10 minuta, osetićete nelagodnost jer te oštre ivice polako počinju da se usecaju u vašu ruku. Prebacivanjem iz jedne ruke u drugu privremeno rešava problem, ali se stiče utisak da HTC na ovo nije obratio mnogo pažnje kada je smišljao dizajn.


Sve ostalo što se tiče dizajna je jako dobro, telefon ne klizi u ruci kao, opet ta Samsung Galaxy serija.

Ono na šta morate obratiti pažnju jeste da telefon prima samo MicroSIM kartice, koje vi verovatno nemate jer kao i većina imate obične SIM kartice. Kartica može i ručno da se smanji, što ne preporučujem, već treba da odete kod svog mobilnog operatera ili u neki mobilni centar gde će vam (najverovatnije besplatno) smanjiti karticu. Takođe, postoji i adapter koji MicroSIM pretvara nazad u SIM veličinu ukoliko nekada budete ponovo menjali telefon.

Kamera

Što se tiče slikanja, kamera od 8MP može lako da zameni običan digitalni fotoaparat jer su slike zaista impresivne. Takođe, ni vaš stari kamkoder vam nije potreban jer ova kamera može da snima FullHD video zapise (1080p). Evo jedne fotografije koje sam napravio na brzaka da bih vam pokazao samo kvalitet kamere.

A ispod je FullHD video primer zapisa ove kamere (nisam ja snimao :))

Takođe što se tiče kamere, u samoj aplikaciji za snimanje imate mogućnost slikanja u toku snimanja, podešavanja raznih efekata u toku slikanja, fokusiranje je automatski a može biti i ručno uz pomoć jednog klika, i jedna nova mogućnost a to je konstantno slikanje gde držeći taster za slikanje dobijate niz fotografija koje kasnije možete da proredite i odaberete samo one koje su dobro odabrane (ovim možete dobiti dobru fotografiju nečega što je u pokretu).

Brzina

 

Kao što ste videli iz specifikacija, ovaj telefon sam sa pravom nazvao zver jer to zaista i jeste. U toku 7 dana koliko sam telefon imao za testiranje, ni jedan jedini put nisam osetio bilo kakvo seckanje, lag, niti sam išta morao da čekam. Igranje igara je zaista uživanje, gledanje HD video zapisa takođe ide bez ikakvog problema. Kroz sam sistem se krećete glatko, baš kako to treba da bude.

Baterija

Druga stvar koja mi se nije dopala kod ovog telefona je ta što veoma brzo “troši” bateriju, pa će vam punjač biti potreban skoro svaki čas. Telefon troši brzi bateriju i kada se uopšte ne koristi, jedva izdrži nekih 24h bez ikakve upotrebe. Kada ga koristite za gledanje video klipova i igranje igara, onda bukvalno “isisa” bateriju za par sati. Fabrička baterija od 1800 mAh jednostavno nije dovoljna (bar da je 2500 mAh :)).

Sistem

Uz telefon dolazi Android 4.0.3 IceCreamSandwich, a HTC je pre nekoliko dana najavio zvaničan update i na Android 4.1 JellyBean. Naravno, tu je i apdejtovani HTC korisnički interfejs HTC Sense 4.0 koji takođe donosi svašta novo u odnosu na stariju 3.5 verziju.

Zvuk

Ono što me najviše oduševilo kod ovog telefona (pored brzine) je svakako zvuk. Naime, ovakav kvalitet zvuka sigurno do sada niste čuli ni u jednim slušalicama spojenim za bilo koji mobilni telefon.

Dakle, kombinacija Beats tehnologije i HTC-a je svakako dala rezultate, a pošto kvalitet ne mogu da opišem rečima predlažem da telefon testirate u nekom mobilnom centru ili kod mobilnog operatera da bi znali o čemu pričam. Slušanje muzike preko ovih slušalica zaista predstavlja zadovoljstvo jer zvuči kao da imate vrhunsko skupoceno ozvučenje.

Zaključak i još nekoliko fotografija

Za kraj bih da kažem još jednom da je telefon zaista vrhunski napravljen, i uz pomenute mane (baterija i oštre ivice) bih ga rado posedovao 🙂 Ovom prilikom bih želeo da se zahvalim i Telenoru što nam je telefon ustupio na korišćenje.

Ne, nisam zaboravio cenu, trenutno je cena oko 500 evra, tj. oko 60.000 dinara. Ukoliko se odlučite za kupovinu telefona kod Telenora on košta 14.880 dinara uz Premium L paket ili 1.240 na 12 rata (1 din uz Premium XL).

I da podsetim da je HTC u saradnji sa Dropbox-om svim korisnicima ONE serije mobilnih telefona dodelio besplatnih 25 GB prostora na ovom cloud servisu.

 

Exit mobile version