Baguje.COM

Testirali smo: laptop Toshiba Qosmio X870

Imao sam čast da testiram nekoliko dana  jednu mobilnu desktop zamenu iz kompanije Toshiba. U pitanju je model Qosmio X870 laptop.

Napraviću jedan kratak “review” da bih vam bliže objasnio o kakvoj je mašini reč.

Specifikacija:

Kao što vidite jedna veoma ozbiljna mašina.

Izgled:

Izgled samog uređaja se bazira na crveno crnom koloritu u koji su  lepo uklopljeni portovi i dugmići.  Sa leve strane možemo videti ulaz za mrežu, dva usb 3.0 porta i BluRay uređaj. Sa desne ulaze za mikrofon i slušalice, jos dva usb 3.0 porta, HDMI i VGA portovi i ulaz za napajanje.

Materijal od koga je izgađen je aluminijum, ali pod prstima se na par mesta oko tastature ugiba tako da završna obrada, moram reći i nije najboljeg kvaliteta.

Tastatura je odličnog kvaliteta, veoma “pitoma” za kucanje. Funkcijski tasteri su obrnuti pa je pristup skraćenicama tastature vrlo jednostavan, a da bi se došlo do samih funkcijskih komandi potrebna je kombinacija drugih tastera. Backlight tastature je poseban dodatak koji ovaj proizvod čini još privlačnijim, a crvena boja tog pozadinskog osvetljenja tastature se savršeno uklapa u dizajn samog uređaja.

Touchpad je veoma dobar – brz i osetljiv što je standardna odlika uređaja ove klase.

 

Mogućnosti:

Preinstalirana verzija operativnog sistema za ovaj računar je Windows 7. A pošto ovaj laptop dolazi sa  i7 procesorom (4 jezgra) njegovu procesorsku moć nije potrebno ispitivati, veoma lako pokreće i manipuliše svim aplikacijama, uključujući i najzahtevnije tipa programa iz kolekcije Adobe za obradu i manipulaciju slikama. Velika količina memorije 12 GB, neko bi rekao nepotrebna, ali svi IT-jevci bi stali u odbranu: “Rama nikad dosta”. Taj RAM u stvari i omogućuje tečan mulititasking i dozvoljava maksimalno iskorišćenje procesora. Isitina je da je u par navrata, dok sam koristio računar, sistem počeo da secka i koči, izbacuje animacije za učitavanje što pokazuje da sa vremena na vreme sam operativni sistem ima bagovitu podlogu. Ali to je druga priča vezana za sam operativni sistem o kome ovde nije reč.  Što se tiče uređaja za masovno čuvanje podataka (HDD –  hard disk) prema specifikaciji samog Toshiba sajta, HDD treba da bude hybrid drive, međutim ja nisam uspeo da nađem u samom sistemu potvrdu za HDD u računaru u mom posedu. Windows experience index mi je dao ocenu samog HDD uređaja 5.9, što je ocena većine običnih diskova. Međutim, ostavimo na stranu da li jeste ili nije hibridni uređaj, ono što je bitno je da se aplikacije otvaraju gotovo trenutno što znači da je brzina čitanja sa samih uređaja veoma velika pa je moja subjektivna ocena tvrdog diska – čista 9.

Jedna od najboljih karakteristika ovog računara je grafički uređaj. NVIDIA GeForce GTX 670M je grafika prve klase, izrađena u 40nm tehnologiji sa GDDR5 memorijom. Full HD rezolucija sa mogućnošću da renderuje 3D prikaze pruža zaista moćan ugađaj svim ljubiteljima multimedije. Na samom laptopu postoji dugme na kome piše 3D, koje i služi da se 3D renderovanje pokrene. 3D naočare koje dolaze u paketu sa laptopom ustvari su te koje omogućavaju korisnicima da se upuste u virtuelni 3D prostor. U samim podešavanjima NVIDIA drivera za laptop postoji mogućnost da se aktiviraju test prikazi koji bi dozvolili korisniku da vidi kako u stvari ceo sistem funkcioniše kao i da se naočare kalibrišu i testiraju. Ono što je extra je što naočare imaju ugrađen wireless u sebi, ali ni to po sebi nije toliko dobro koliko je to što sam laptop ima u sebi ugrađen transmiter i podršku baš za te naočare. Toshiba je na sve mislila.

Ipak, istina je da kad je 3D prikaz aktivan preformase same grafike se smanjuju za sve ostale iole ozbiljnije aktivnosti. Ali nisam ni rekao da je to najbolji uređaj koje nVidia, kao i Toshiba imaju u ponudi….

🙂

Baterija:

I na kraju da kažem za bateriju, da se nije naročito pokazala. Istina je da je pri normalnom korišćenju baterija izdržala oko sat i 35 minuta. Što je prilično slabo, ali uzimajući u obzir da je to desktop zamena ovaj računar nije ni predviđen da bude full mobile, odnosno nije predviđen da bude prenosiv i aktivan paralelno.

 

Zaključak:

Šta reći osim da je ovo prava “zver”, kako bi neki zaljubljenici u tehiniku izjavili. Sa veoma moćnim procesorom najnovije tehnologije, velikom količinom RAMa, izuzetno moćnom grafikom ovaj laptop je gejmerski san, ili prava mala radna stanica sa mnogo manje kablova 🙂

Bez obzira na završnu obradu koja za moj ukus i nije najbolja, ova mašina može da ispuni svaki vaš zahtev, bez obzira o kojoj igri, ili zahtevnoj CAD ili Adobe aplikaciji da je reč.

 

Cena ovog laptopa je, zavisno od preprodavca, oko 200 000 rsd. Zaista zamašna suma, mada i razumljiva uzimajući u obzir klasu računara kojoj ovaj laptop pripada.

Topla preporuka svima sa dubljim džepom i visokim zahtevima po pitanju preformansi, a manjkom pažnje usmerene na završnu obradu.

link proizvodjača

Exit mobile version