Baguje.COM

Stižu velika unapređenja za Google mape i Google Earth

Google je juče prvo najavio a potom i održao prezentaciju koja se tiče “nove dimezije” za Google Maps i Google Earth. Ukratko, uskoro nas očekuje mnogo novina iz ovih oblasti.

Prva i najbitnija je mogućnost offline mapa, tj. mogućnost “keširanja” određenog dela mape na svom telefonu radi kasnije upotrebe. To znači da vam više neće biti potrebni GPS uređaji u kolima, već samo vaš mobilni telefon sa sačuvanima mapa. Svi znate da to do sada nije bilo moguće, a od sada će biti. U prezentaciji ispod možete da vidite kako će ovo uskoro funkcionisati.

Druga stvar je proširenje Street View servisa širom sveta. Upotreba novih tehonologija, kamera mnogo veće rezolucije (kvalitetnije slike), mapiranje ne samo ulica već i parkova, planina, aerodroma, velikih robnih kuća, muzeja itd. Pored svega ovoga, predstavljen je i prikazan sistem pod kodnim imenom “Trekker” koji je u stvari ranac sa montiranim kamerama za hvatanje panoramskih fotografija u 360 stepeni, gde bi se kasnije te fotografije iskoristile za Google maps Street view.

Treće, predstavljena je nova tehnologija automatskog kreiranja 3D modela zgrada uz pomoć više slika koji izgledaju veoma realistično (sam kraj poslednjeg video klipa cele prezentacije).

Mali prikaz samo ovog dela 3D mapa možete pogledati  i u kraćem klipu odmah ispod:

Kompletan video klip prezentacije (50 min) koji sam spominjao nekoliko puta iznad možete pogledati ovde:

Exit mobile version