Baguje.COM

Predstavljen Android 4.1 – Jelly Bean

Google je juče na Google IO 2012. godišnjoj konferenciji za programere zvanično predstavio nov Android operativni sistem pod verzijom 4.1 sa kodnim imenom Jelly Bean. 

Iako se mislilo da će Jelly Bean biti Android 5.0, pre nekoliko dana se pojavio interni dokument koji je pokazao drugačije i od tada znamo da je u stvari verzija 4.1 ta.

Iako nema mnogo novih stvari u ovoj verziji, neke su veoma bitne pa ih valja pomenuti.

Project Butter

Ili u prevodu projekat maslac predstavlja unapređen korisnički interfejs, izgled i funkcionalnost prethodne verzije Androida Ice Cream Sandwich.

Ukratko, ovim projektom je Google uspeo da napravi da kompleksne animacije, interakcije i tranzicije rade kao podmazane maslacom. Gledano sa tehničke strane, počeli su da iskoritavaju maksimum od procesora i grafičkog procesora i to prikažu u veoma lepom, ispoliranom korisničkom okruženju. Uz brži i tačniji sistem, projekat maslac povećava i brzinu odgovora na dodir. Takođe implementirano pod ovim kodnim imenom se nalazi i mogućnost da se sam telefon ili tablet pri dužoj neaktivnosti svedu na minimum potrošnju ali budu spremni za rad na vaš dodir.

U video klipu ispod možete da vidite tačno šta sve ovo znači i šta to Project Butter donosi.

Google Now

Projekat od koga se mnogo više očekivalo, recimo, mnogi su čekali odgovor na Apple Siri, program koji koristi glasovne komande kako bi izvršio mnoštvo različitih operacija. Međutim, Google jeste unapredio svoje govorne akcije, ali ih je predstavio na potpuno drugačiji način. Projekat Google Now omogućava korisnicima da u što bržem roku dobiju odgovor na pitanje koje ih zanima. Takođe, uz pomoć ovoga imate mogućnost prećenja gužve u saobraćaju ukoliko putujete kolima, zastoje, radove na putu itd, polaske i odlaske vozova ukoliko putujete železnicom i polaske aviona ukoliko putujete avionom.

Uz rad sa mapama koje su takođe osvežene, Google Now donosi i unapređenje u pretrazi gde koristi novu mogućnost Google pretrage koja je od nedavno postala pametnija. Recimo, ukoliko vas zanima koliko je visok Nikola Tesla, Google će vam odmah dati odgovor, tj. ne morate da posetite neki sajt u rezultatima da bi došli do samog odgovora.

Google Now uči od vas i vašeg telefona, čuva podatke koji su zanimljivi a koji su opet vezani za način na koji koristite telefon kako bi sa tim podacima mogao da raspolaže i pomogne vam u raznim situacijama.

Predstavljanje ovog servisa/projekta možete pogledati i u video klipu ispod:

Poboljšana obaveštenja

Ono što je jedna od stavki koja se najviše primetu u novoj verziji je svakako redizajniran sistem obaveštenja u samom sistemu.

Google je koristeći dosadašnji minimalistički dizajn uspeo da unapredi obaveštenja/notifikacije u mnogo čemu. Od sada, obaveštenja istih aplikacija će biti grupisana a moći ćete da vidite detalje (da ih odgrupišete) samo sa jednim klikom. Uz ovo, moći ćete da odgovarate na poziv, poruke itd direktno iz centra za obaveštenja, imaćete mogućnost čuvanja slika takođe direktno iz obaveštenja. Ono što je bitno za programere je Notifications builder, tj. program koji će im omogućavati da naprave notifikacije za svoje programe kako oni žele, tj. da iskoriste novine koje donosi Android 4.1 Jelly Bean.

Pored svega ovoga, od sada ćete imati mogućnost i da zabranite određenim aplikacijama da vam šalju obaveštenja, a siguran sam da će ovo mnogima koristiti.

Nov apdejt aplikacija

Predstavljen je i nov apdejt postojećih aplikacija. Do sada, kada imate aplikaciju koju treba osvežiti, tj. preuzeti novu verziju, vi ste je preuzimali kompletnu i instalirali kao takvu. Od Androida 4.1, postoji verzija apdejta gde preuzimate samo deo koji je osvežen. Dakle, ukoliko se u kodu promenila samo jedna linija, vaš apdejt će biti veoma mali, i jednostavno nema potrebe da preuzimate ponovo celokupan paket aplikacije.

Još jedna od novina je i direktan udar na pirateriju na Android platformi, a to je da se plaćene, tj. kupljene aplikacije vežu direktno za ID broj telefona, pa tako kupljena aplikacija na jednom telefonu neće moći biti pokrenuta na nekom drugom.

Glasovna pretraga

Kao što smo spominjali u Google Now, glasovna pretraga je unapređena i blisko povezana za Google Now projektom. Međutim, kao standardna aplikacija ona je sada u mogućnost da funkcioniše i offline. Do sada se važ glas slao na Internet i tako je proveravano šta ste rekli, a od sada će telefon to da uradi bez potrebe da budete konektovani na Internet.

 

Pored svega ovoga, ceo sistem je dobio mali redizajn, tj. grafika je unapređena pa sada izgleda mnogo bolje nego na Ice Cream Sandwichu. Aplikacija za kameru i pregled slika je takođe unapređena. Takođe, od sada smo u mogućnosti da postavimo slike kontakta u visokoj rezoluciji (720×720) i ovo je jedna od novina koja je meni najznačajnija.

Za spisak svih novina pogledajte stranicu http://developer.android.com/about/versions/jelly-bean.html

Exit mobile version