Baguje.COM

Bezbednost iz oblaka

Oblaci? Mnogi ljudi ne znaju šta tačno ova reč predstavljaju u informatičkom svetu. Hajde da pojasnimo.

U IT svetu oblake svi crtaju kada objašnjavaju Internet komunikacije. Znate ono: Vaš računar – linija do oblačića – ta-da – drugi računar.

Slika sa: http://cloudcomputingcompaniesnow.com/

Šta je u oblaku?

Najprostije – mreža međusobno povezanih računara sa pratećom mrežnom opremom, distributivna po prirodi (što znači da je sastavljena od velikog broja računara koji imaju međusobnu komunikaciju i mogućnost da se udruže da završe ili da podele neki posao između sebe), i solidna količina softvera koji sve to omogućava.

Pojeftinjenje hardvera dovelo je do formiranja oblaka na nivou kompanija, institucija, univerziteta…

Međutim, osnova je ostala ista – gomila hardvera i petabajti prostora za skladištenje podataka, kao i razne softverske platforme – dostupni na jednom mestu.

Prednosti i pogodnosti?

Ima ih nekoliko.

Prva je infrastruktura-kao-usluga (IaaS). Treba vam hardverska podrška za projekat ili mobilna kancelarija?

Nema problema, iznajmite resurse koji vam trebaju. Cena? Prava sitnica u odnosu na cenu tog hardvera, kada biste ga kupovali u prodavnici. (a tu nije uračunata i cena u radnim satima da uspostavite sve to da funkcioniše). Plaćate koliko koristite – kao postpaid račun za mobilni.

Kao ne postoji oblak za svakoga, da zadovoljava sve potrebe korisnika (bar ne bez mnogo muke), ako niste sigurni šta bi odgovaralo vašim zahtevima, uvek postoji opcija da probate, npr.  OpenNebula projekat – http://opennebula.org/

Druga: Platforma-kao-usluga (PaaS). Pravite novu aplikaciju? Sve je tu – operativni sistem koji vam treba, programski jezik, baza podataka, web server. Kada bi se većina stvari prodavala odvojeno, realno bi retko ko imao novca to da plati.

I treća prednost – Softver-kao-usluga (SaaS).

Verujem da su do sada svi čuli ili pročitali nešto o Officu 365. Iznajmite Office paket koji vam odgovara, mesečno „only 99,95$!“. Free trial – http://www.microsoft.com/en-us/office365/online-software.aspx#fbid=h_JZ5Ou6xkI

U svakom slučaju, jeftinije od kupovine Office paketa za celu porodicu. Kada vam više ne treba, jednostavno odjavite uslugu za taj mesec, dva, tri, koliko vam već traje godišnji. (i blago vama ako je tako). Naravno, u sva tri slučaja vam je potreban neki vaš hardver, npr. laptop, mobilni telefon, tablet itd., i Internet konekcija. Šta će vam onda bilo koja od navedenih opcija? Sve operacije se izvršavaju i izračunavaju „gore“, u oblaku. Samim tim,  dovoljno je da imate netbuk, nezavidnih karakteristika, i dobru Internet konekciju samo da pristupite rezultatima svog izračunavanja na neuporedivo većim resursima.

Četvrta – Svi podaci ostaju gore u oblaku. Tako da, o istom trošku, imate i bekap rešenje, i kopiju vaših fajlova, šta god da se desi sa vašim uređajem, o čemu je već pisano – http://www.baguje.com/2010/12/sta-je-cloud-i-cemu-sluzi.html

—-

Tekst poslao: Marko Radenković

Laboratorijski tehničar u Data Solutions Laboratoriji – Beograd, bavi se spašavanjem podataka sa oštećenih medija, rekonstrukcijom RAID nizova i promocijom i implementacijom Panda Security antimalware resenja. Redovni je saradnik na blogu www.zastitapodataka.com ali i autor tekstova na raznim blogovima vezanih za spašavanje i zaštitu podataka. Kad je dokon (ređe nego što bi hteo), množi heksadecimalne cifre. Dok radi stoj na glavi.

Exit mobile version